Vanredno stanje u Pakistanu nakon zemljotresa: Najmanje 105 poginulih

Pakistan je proglasio vanredno stanje nakon što je najmanje 105 osoba poginulo u zemljotresu magnitude 7,5 stepeni koji je danas pogodio dijelove južne Azije, javlja Anadolu Agency (AA).

Širom Pakistana su pokrenute akcije spašavanja jer se strahuje da je veliki broj građana ostao zarobljen u ruševinama nakon potresa. Službe za praćenje zemljotresa tvrde kako je potrebno pripremiti se za još jedan slabiji zemljotres koji se uobičajeno javlja nekoliko sati nakon prvog.

Nekoliko važnijih cesta u zemlji, naročito u planinskim oblastima, blokirano je zbog pokretanja klizišta. Vlada je uputila medicinske timove u najugroženije dijelove zemlje kako bi pomogli stanovništvu.

Zemljotres je zahvatio i susjedni Afganistan gdje je poginulo 18 osoba, među kojima 11 učenika, koji su stradali u stampedu u školi. Više od 100 građana je povrijeđeno. Telekomunikacije u zemlji su u prekidu, stoga spasilačke ekipe imaju otežan rad na terenu.

Potres se osjetio i u nekim dijelovima Indije uključujući glavni grad New Delhi te regije Kašmir, Rajasthan, Gujarat, Pendžab i Haryana.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*