WHO: Tehnički obrađeno meso povećava rizik od dobivanja raka

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je kako konzumacija tehnički obrađenog mesa može doprinijeti obolijevanju od raka, javlja Anadolu Agency (AA).

WHO i Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavile su zajednički izvještaj o povezanosti raka i konzumiranja tehnički obrađenog mesa.

U izvještaju je navedeno kako su pronađeni dokazi da konzumacija crvenog mesa i konzumacija tehnički obrađenog mesa utječu na obolijevanje od raka.

Tehnički obrađeno meso na kojem je vršena tehnička obrada kako bi se produžio njegov rok trajanja, može doprinijeti obolijevanju od raka prostate, gušterače i debelog crijeva.

Naučnici su istraživanje proveli u 10 zemalja i primjetili kako je kod ljudi koji svakodnevno konzumiraju barem 50 grama tehnički obrađenog mesa, rizik od obolijevanja od ove teške bolesti, veći za 18 posto u odnosu na one koji jedu manje ili nikako tehnički obrađeno meso.

Na istraživanju su radila 22 stručnjaka koji su pripremili 800 izvještaja.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*