Foreign Policy: Da li će izbiti rat na Balkanu?

Online magazin Foreign Policy objavio je članak pod naslovom “Da li će na Balkanu izbiti novi rat” u kojem navodi da je mir ugrožen nakon regferendumskih najava iz Republike Srpske, odnosno predsjednika ovog bh. entiteta Milorada Dodika.

“Nakon 20 godina mira, iz Republike Srpske prijete da će ugroziti sporazum koji je održao cjelovitost Bosne. Zapad to mora zaustaviti”, kaže autor James Lyon u uvodnom dijelu teksta objavljenog u online magazinu Foreign Policy.

“Izgubljeni u vijestima o tome kako Rusi bombraduju pobunjenike u Siriji i vijestima o izbjeglicama koje su preplavile Blakan na putu ka Zapadnoj Evropi, u Bosni i Hercegovini raste kriza. I u ovdje, također, Rusija ima upetljane ruke. 21. novembra će se obilježiti 20. godišnjica Dejtonskog sporazuma koji je zaustavio troipogodišnji rat između Srba, Hrvata i Bošnjaka. U Dejtonu u Ohiju, specijalni američki izaslanik Richard Holbrooke ostvario je veliku političku pobjedu koja je značila kraj konflikta i postavila temelje države”, navodi autor.

“Dejtonskim sporazumom uspostavljen je i poseban predstavnik kako bi osigurao njegovo provođenje. Do danas, Bosna i Hercegovina je rijetka uspješna priča u postkonfliktnim društvima. Godišnjica bi trebala biti vrijeme za slavlje. Nažalost, možda neće ispasti tako. Dejtonskim sporazumom stvorena su dva entiteta u Bosni i Hercegovini. Federacija u kojoj u većini žive Bošnjaci i Hrvati i Republika Srpska u kojoj većinom žive Srbi. Predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik planira provesti referendum koji je u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom”, piše autor.

“Za referendumsko pitanje je određeno: “Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”. Ovakvo pitanje nameće samo jedan odgovor”, navodi online magazin Foreign Policy.

“Referendum će dati Dodiku pokriće da insititucijama u Republici Srpskoj naredi da ne poštuju zakone države BiH, naredbe, presude i da opstruira rad Tužilaštva BiH. Ovo bi poništili 20-godišnji napredak i početak destrukcije vladavine prava u Bosni. Dok se referendum samo odnosi na sudske i tužilačke stvari, njegove destruktivne namjere bi de facto značile nezavisnost. Prijetnje referendumom se odvijaju usred oluje koju generira Dodikov neumjereni srpski nacionalizam, manjkave politike EU, ruskog uplitanja na Balkanu i opasne nespremnosti SAD-a da u BiH nadjača EU”, stoji u tekstu.

Dodik je, navodi isti izvor, tokom devet godina provodio nacionalističku retoriku, govreći ponižavajće stvari o Bošnjacima i državi Bosni i HErcegovini i govoreći kako je država privremeno formirana Dejtonskim sporazumom. KOristio je mehanizme kako bi blokirao reforme, oslabi državu koju je bolno gradila međunarodna zajednica. Dodik je napadao Upravu za indirektno oporezivanje, Elektroprijenos BiH, državne sudske i tužilačke institucije, Graničnu policiju BiH, Agenciju za istrage i zaštitu i druge državne institucije.

“Jedini čovjek koji ima pravo otkazati dodikov referendum, visoki predstavnik Valentin inzko, drži se po strani na zahtjev. EU još uvijek treba formulirati odogovor na Dodikove posljednje prvokacije. Oni koji razumiju fragilnost Bosne i Hercegovine su zabrinuti i to s razlogom. Washington sada, ne kasnije, mora odlučiti da li e proaktivno djelovati kako bi održali Bosnu i Hercegovinu jedinstvenom ili će dopustiti Moksvi da kroji pravila. Sirija je pokazala da čekanje ima svoju cijenu koju Balkan ne bi trebao platiti”, piše na kraju teksta objavljenog u online magazinu Foreignt Policy.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.