PDFBiH: Na dnevnom redu izmjene zakona o pomilovanju

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH počeo je danas dvodnevno zasjedanje na kojem će, između ostalog, razmatrati ovogodišnji Program rada Vlade FBiH,  izmjene Zakona o pomilovanju i Prijedlog zakona o državljanstvu FBiH.

Izmjene Zakona o pomilovanju, koje su usvojene u Domu naroda, podrazumijevaju da predsjednik Federacije BiH neće morati obavljati konsultacije s potpredsjednicima prije davanja pomilovanja i da može dati pomilovanje i već pomilovanim osobama.

Također, po hitnom postupku razmatrat će se novi federalni zakon o državljanstvu, jer su već izvršene tri izmjene važećeg zakona i što bi više od 25 odredbi obuhvatilo njegovo usaglašavanje sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH.

Radi usaglašavanja sa Zakonom o prekršajima, poslanici će se izjašnjavati o prijedlozima izmjena Zakona o uslovima i načinu obavljanja djelatnosti rezanja drveta i Zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala, koje je već usvojio Dom naroda FBiH.

Na dnevnom redu se nalazi i Prijedlog zakona o komasaciji čiji je cilj stvaranje pravnog okvira za grupisanje zemljišta radi stvaranja što većih i pravilnijih parcela radi ekonomičnije obrade, iskorištavanja i njegovog uređenja.

Među nacrtima zakona je i Nacrt zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH, kojim bi se omogućilo transparentno i usaglašeno razvojno planiranje u Federaciji, kantonima i jedinicama lokalne samouprave.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*