Tuzlanski sportski klubovi udruženo do “Škole baznih sportova Sloboda”

Radničko sportsko društvo „Sloboda“ Tuzla zajedno sa udruženim sportskim klubovima Atletskim klubom „Sloboda-Tehnograd“, Plivačkim klubom „Sloboda“i Klubom ritmičke sportske gimnastike „Sloboda“ je pokrenuo „Školu baznih sportova Sloboda“.

Atletika, plivanje i gimnastika kao bazni sportovi pozitivno utiču na razvoj djece. Prije svega imaju pozitivan uticaj na psihofizički rast i razvoj djece s posebnim akcentom na razvoj motoričkih sposobnosti (koordinacija, brzina, ravnoteža, preciznost, mišićna snaga…) te preventivno djeluju na razvoj tjelesnih deformiteta posebno kičmenog stuba i stopala.

Cilj je uključiti djecu predškolske i rane školske dobi u organiziranu i planiranu sportsku aktivnost kako bi se uticalo na njihov pravilan rast i razvoj, spriječili tjelesni deformiteti i pretilost, te usvojile osnovne motoričke sposobnosti i znanja prilagođene njihovim mogućnostima (kao buduća kvalitetna baza za kasniji sportski razvoj) i na kraju stvorile navike za bavljenjem redovnim sportskim aktivnostima. Plan realizacije trenažnog procesa se vrši pod nazorom stručnih i certificiranih trenera.

Potrebno je naglasiti da Radničko sportsko društvo „Sloboda“ Tuzla ove godine slavi 96 godina postojanja, te je sa svojih četrnaest članica nosilac razvoja sporta u gradu Tuzla. Tokom historijskog razvoja postali smo prepoznatljiv „sportski brend grada Tuzla“ te iznjedrili veliki broj reprezentativaca, sportista trenera i sportskih radnika koji su pronosili slavu grada, Slobode ali i Bosne i Hercegovine.

(RTv7/SD Sloboda)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*