UKC Tuzla ima punu podršku Vlade Tuzlanskog kantona

Dosada realizirani projekti i rad Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, kao i plan budućih aktivnosti, strateški projekti i dalji razvoj bili su tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer kantona Bego Gutić i Uprave Centra.

Kako je na sastanku istaknuto u posljednje dvije godine zaustavljen je trend povećanja dugovanja UKC-a i to je jedan od najznačajnijih rezultata koji su postignuti.

„UKC je ispunio svoju osnovnu društveno odgovornu i socijalnu funkciju, a to je da pruži medicinsku uslugu svima koji su se za tu medicinsku uslugu obratili, bez obzira da li se radi o osiguranim ili licima bez zdravstvenog osiguranja. Istovremeno povećan je broj usluga koje Klinički centar nudi, a veliki napredak ostvaren je u transplantacijskoj medicini“ istakao je generalni direktor UKC-a Nešad Hotić, dodajući da je u oblasti transplantacijske medicine UKC postao respektabilna institucija u regionalnim okvirima, te da se sukcesivno radi na renoviranju UKC-a.

„Vlada Tuzlanskog kantona daje punu podršku menadžmentu UKC-a, njihovom dosadašnjem radu i planovima za dalji razvoj Univerzitetskog kliničkog centra koji je brend Kantona, ali i cijelog regiona“ rekao je ovom prilikom premijer Gutić. „Mi smo ovdje da primimo zadaću i preuzmemo na sebe naš dio obaveza kako bi smo omogućili brži razvoj UKC-a“ dodao je Premijer.

Ovom prilikom Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je pozvana da i konkretno preuzme osnivačka prava, a time i dio duga UKC-a Tuzla, kao što to radi i za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, te data podrška UKC-u za izgradnju savremenog centra urgentne medicine. „Izgradnjom ovog centra usluga urgentne medicine građanima bi se znatno poboljšala, a otvorio bi se i znatan broj novih radnih mjesta“ rekao je direktor Hotić.

Osim premijera Gutića delegaciju Vlade činili su ministar zdravstva TK Elvis Bektić, ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak Danijela Simić, savjetnik premijera TK Miralem Nuhanović, direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za javno zdravstvo TK Almira Hurić i Maida Mulić, te predsjednica Upravnog odbora UKC-a Munevera Bećarević, dok su u ime UKC-a osim direktora Hotića sastanku prisustvovali pomoćnik direktora za medicinske poslove Fehrija Skokić, pomoćnik direktora za naučno istraživački rad i edukaciju Enver Zerem, pomoćnik direktora za finansije Sabina Nurdinović, pomoćnik direktora za pravne poslove Ervin Mujkić, pomoćnik direktora za sestrinstvo Mirza Jahić.

(Odjeljenje za informisanje Vlade TK/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*