UKC Tuzla obilježio Svjetski dan borbe protiv moždanog udara

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara danas je na Klinici za neurologiju UKC Tuzla održana konferencija za novinare. Cilj organizatora je bio javnosti predočiti važnost blagovremenog prepoznavanja simptoma i brze reakcije kod pojave prvih znakova moždanog udara.
Prema riječima prof. dr. Osmana Sinanovića, načelnika Klinike za neurologiju, moždani udar predstavlja teško oboljenje koje izaziva visok stepen smrtnosti i onesposobljenja. Prema njegovim riječima na Klinici za neurologiju UKC Tuzla smrtnost uzrokovana moždanim udarom reducirana je za 10 %. Također istakao je da nemotorni simptomi kod moždanog udara predstavljaju važan dio kliničke slike i tretmana moždanog udara.

“Poremećaj govora nakon moždanog udara, te čitanja, pisanja i računanja najčešći su nemotorni poremećaji. Oni umnogome značajno onesposobljavaju bolesnika sa moždanim udarom, često više nego sam motorni deficit, ističe prof. dr. Osman Sinanović i dodaje da je Klinika za neurologiju UKC Tuzla poznata po tretmanu nemotornih simptoma, ne samo u BiH nego i u regiji.

Novinarima se obratio i prof. dr. Dževdet Smajlović, šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti, koji je istakao da moždani udar predstavlja kako zdravstveni tako i ekonomsko-društveni problem. “Prema našoj statistici u Tuzlanskom kantonu broj oboljelih od moždanog udara je 200 na 100 000 stanovnika godišnje. Od ukupnog broja hospitaliziranih na Klinici za neurologiju UKC Tuzla dvije trećine su bolesnici sa moždanim udarom”, kaže prof. dr. Smajlović. Ovom prilikom prof Smajlović je istakao i da je Klinika za neurologiju UKC Tuzla napravila značajan iskorak u pristupu pacijentima sa moždanim udarom primjenom trombolitičke terapije. Do sada je, prema njegovim riječima, urađeno 200 primjena trombolitičke terapije.

Prof. dr. Mirjana Vidović je govorila o faktorima rizika i simptomima koji ukazuju na moždani udar. Značaj je dala faktorima rizika na koje se može uticati. “Pušenje, fizička aktivnost, povišen krvni pritisak, poremećaj srčanog ritma, povišene masnoće u krvi, stres i depresija su faktori rizika na koje uz promjenu kvaliteta života ili odgovarajuću terapiju možemo uticati i na taj način smanjiti pojavu moždanog udara, kaže prof. dr. Vidović.

O značaju i ulozi medicinske sestre govorila je glavna sestra klinike, Alma Vuleta, koja je istakla da se uz liječenje na Klinici za neurologiju promovira i način zdravog življenja. Medicinska sestra u svom dijapazonu radnih obaveza ima i zadatak aktivno sudjelovati u edukaciji obitelji pacijenta, istakla je Vuleta.

Konferenciji za novinare prisustvovala je i Lejla Mazić, predstavnica studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Organizatori su na kraju pozvali predstavnike medija da u cilju informisanja šire javnosti tokom sutrašnjeg dana proprate aktivnosti koje će se održati u TC Omega Tuzla i Konzum Family Centru u periodu od 11 do 14 sati.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.