U Tuzli počela stručna edukacija inžinjera o energetskoj efikasnosti

Dvodnevna stručna edukacija „Program profesionalnog razvoja inžinjera“, koju organizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija – UNDP, u partnerstuvu sa Federalnim dondom za zaštitu okoliša, organizacijama Ceteor Sarajevo, Centrom za razvoj i podršku – CRP Tuzla, i Udruženjem termoenergetičara BiH, počela je danas u Tuzli.

Riječ je o projektu UNDP-a u BiH „Zeleni ekonomski razvoj“, koji se bavi energetskom efikasnošću i njegovom promocijom. Aktivnosti se provode već dvije godine, a završetak implementacije je predviđen za 2018.godinu. U okviru projekta je do sada širom naše zemlje realizovano preko 38 infrastrukturalnih objekata, a u 2015. je predviđeno novih 25. Kako nam je kazala Danijela Kardaš iz UNDP-a, pored ovoga edukativne aktivnosti o energetskoj efikasnosti se provode u školama i gradskim trgovima u BiH. Takođe tu je i implementacija Infomacionog sistema za upravljanje energijom u javnim objektima, kroz korištenje softvera Emis.

Obuka za profesionalne inžinjere građevinske, arhitektonske, elektro i mašinske struke, pored Tuzle održava se i u Bihaću, Mostaru i Sarajevu. Ervin Denver i Centra za razvoj i podršku Tuzla je kazao, da je jedan od razloga organizovanja obuke, nedostatak usavršavanja iz ove oblasti.

Prema riječima jednog od predavača, Azrudina Husike iz Udruženja termoenergetičara BiH, i profesora sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu, cijeli program je osmišljen kao podrška ljudima na terenu.

Zakon o energetskoj efikasnosti se nalazi u proceduri donošenja u Domu naroda Parlamenta FBiH, dok je u Republici Srpskoj već usvojen. Donošenje ovog Zakona je obaveza i prema ugovoru, koji je Bosne i Hercegovine potpisala o uspostavi energetske zajednice. Kada je riječ o nastavku projekta konkretno u Tuzli, u novembru će biti upriličena obuka o informacionom sistemu Emis, za javne institucije i ustanove.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*