Aljukić je tražio da mu sin postane prvotimac Zvijezde iz Gradačca

Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH, svjedočio je danas u Općinskom sudu Tuzla kao svjedok Tužilastva u predmetu policijskih sluzbenika Samira Aljukića i Adnana Dulovića, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prije funkcije koju trenutno obavljam, radio sam u automobilskoj industriji kao generalni menadžer za pet fabrika u BiH i bio sam predsjednik Fudbalskog kluba Zvijezda iz Gradačca. Aljukića sam upoznao tokom projekta saradnje i komunikacije policije sa građanima, a nakon desetak dana sastao sam se s njim, kada mi je rekao za svog sina koji je nekad igrao u našem klubu i tražio da bude prvotimac”, izjavio je Novalić tokom suđenja.

Novalić je naveo da mu je Aljukić rekao da uskoro treba biti unaprijeđen u komandira i da klubu može pomoći.

“Rekao sam da ću provjeriti o kakvom je igraču rijeć, a onda sam saznao od kolega da mali ima ‘dvije lijeve moge’ i da njegov angažman ne dolazi u obzir. Inače, plaće igrača su se, zavisno od kategorije, kretale od 300 do 2.000 KM”, rekao je Novalić.

Ubrzo mu se, potvrdio je Novalić, na pritisak požalio njegov zamjenik Nurdin Peštalić.

“Ubrzo je to bilo evidentno, jer je policija obezbjeđivala neke manje posjećene utakmice, dok protiv Borca, kada je 100 ljudi odjevenih u crno uzvikivalo ‘Nož, žica, Srebrenica’ i pretučeni su neki gledaoci, policije nije bilo. Policija je imala okrenute percepcije, jer su za utakmice sa pozorišnim ambijentom slali, mi smo ih zvali ‘nindže’, a za utakmice visokog rizika nisu. Osim toga, bez sudskog naloga policija je počela istraživati finansijsko poslovanje u firmi gdje sam radio, a riječ je o višemilionskim fakturama, a te poslove može raditi samo finansijska policija ili Porezna uprava”, rekao je Novalić, dodajuci da je Aljukić na dva od ukupno tri sastanka kada ga je sreo, djelovao dominantno, što Novalića nije impresioniralo ni uplašilo.

U unakrsnom ispitivanju prvooptuženog, Aljukic je pitao Novalića sjeća li se da su se upoznali, odnosno sreli prvi put kada su zajedno doručkovali.

Aljukić je negirao da je njegov sin ikada bio u Gradačcu ni na ekskurziji.

Senka Nožica, braniteljica Aljukića, kazala je da nije uredu da se nečiji sin od 22 godine pred medijima naziva “tarabom”, što je Novalić negirao, rekavši da tu riječ tokom svjedočenja uopće nije koristio.

Aljukić i Đulović su uhapšeni 15. maja u akciji Federalne uprave policije (FUP) zajedno sa Jasminom Kurtićem i Vedranom Matovićem.    Sporazumom sa Tužilaštvom Kurtić je osuđen na godinu dana zatvora, a Matović na osam mjeseci.

(AA / RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.