Izmjene Zakona o električnoj energiji bez podrške Doma naroda

Izmjene i dopune aktuelnog federalnog zakona o električnoj energiji nisu dobile podršku većine delegata na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Tako aktuelni zakon ostaje na snazi u dosadašnjem obliku, iako je ove izmjene nedavno odobrio Predstavnički dom.

Danas je u Domu naroda o Zakonu o električnoj energiji glasano dva puta, prvo elektronski, kada je ustanovljeno da su izmjene dobile podršku sa 28 glasova. Međutim, nakon toga je delegat Ener Žuljević izrazio sumnju u rezultate glasanja, pča se ponovo glasalo pojedinačnim protivanjem delegata.

Ispostavilo se da su izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji podržane s nedovoljnih 26 glasova, te da je 16 delegeta bilo protiv, a uzdržano pet.

Tokom kratke prethodne rasprave o predloženim izmjenama, iz opozicionih klupa je rečeno da su vladajuće stranke  namjeravale uskladiti postojeći zakon s  uredbom Vlade FBiH kojom se nadležnost kadriranja u javnim kompanijama daje Vladi, a ne resornom ministarstvu kao do sada.

Prema riječima iz opozicionih klupa,  posebno članova Demokratske fronte (DF), to je i bio razlog razlaza te stranke s koalicionim partnerima – Strankom demokratske akcije i Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, jer DF smatra da se na taj način kadriranje na čelnim pozicijama u javnim kompanijama stavlja pod budnu kontrolu (vladajućih) stranaka, a ne struke.

Iz klupa vladajućih je, rečeno da takvi prigovori  nemaju utemeljenje i da je, u principu, mnogo pravilnije da strateškim resursima kao što je elektroenergetski sektor upravlja Vlada, a ne pojedinac u ministarstvu, sam ministar.

Opozicija međutim smatra da je nezabilježen slučaj u parlamentarnoj praksi da se neki zakon usaglašava s nižim aktom kao što je uredba pa makar ona imala i zakonsku snagu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*