Pomoć iz Belgije i Luksemburga za ugrožene građane BiH upućena i u Tuzlu

Među prvim zemljama koje su pružile interventnu pomoć BiH u poplavljenim područjima bile su Kraljevina Belgija i Veliko Vojvodstvo Luksemburg.

Ambasadorica BiH u te dvije države Bisera Turković je u izjavi za Agenciju FENA rekla da osim državne pomoći Belgije i Luksemburga i bh. građani koji žive u tim državama su samoinicijativno prikupili značajne količine humanitarne pomoći.

Jedinica za pročišćavanje vode Belgijskog urgentnog tima (B-FAST) je u Maglaju i Orašju sa crpkama za ispumpavanje vode radila od 19. maja. Bilo je angažirano 27 ljudi i deset kamiona.

Operativni tim Belgijske vojne akademije je u Maglaju i Doboju bio angažiran na snimanju minskih polja bespilotnom letjelicom, kako bi se utvrdilo da li je i u kojoj mjeri došlo, zbog poplava, do pomjeranja minskih polja.

Veliko Vojvodstvo Luksemburg je također uputilo još 19. maja urgentni spasilački tim u BiH. Spasilački čamci s ekipom od 23 spasioca iz Luksemburga su bili angažirani u Orašju i Šamcu.

Više od stotinu tona hrane, higijenskih sredstava, odjeće i obuće, alata i drugih potrepština prikupila su udruženja bh. građana u Antverpenu, Gentu, Liežu, Briselu, Tongerenu, a pomoć je upućena u Doboj, Tešanj, Maglaj, Tuzlu, Gradačac.

I iz Luksemburga, Wiltza, Mamera oko 130 tona odjeće, sredstava za higijenu i čišćenje upućeno je na poplavljena područja u BiH.

– Prikupljanje humanitarne pomoći iz Belgije i Luksemburga se realizira kontinuirano, te se očekuju nove pošiljke za BiH iz Antverpena, Genta, Wiltza, Lijege, Brisela, Luksemburga, Mamera – rekla je u izjavi za Fenu ambasadorica BiH u Belgiji i Luksemburgu Bisera Turković.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*