Izgradnja termoelektrane i cementare u Banovićima u septembru 2016.

Izgradnja termoelektrane i cementare u Banovićima počinje u septembru 2016. godine, a posao će biti obezbijeđen za oko 1.000 radnika.

Poručeno je to u petak tokom posjete federalnog premijera Fadila Novalića, direktora JP “Elektroprivreda BiH” Bajazita Jašarevića i premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića RMU Banovići.

Gradnja ovog važnog objekta trajaće od tri do četiri godine, a planirano je da bude pušten u rad krajem 2019. Rudnik Banovići ima kapacitete da TE snabdijeva ugljem narednih 40 godina. Oko 30 odsto poslova biće povjereno domaćim kompanijama, što će pospješiti građevinsku i metalsku industriju u TK.

“Ovo je naša posljednja provjera na licu mjestu šta je zapravo taj projekat. Nismo ništa izgradili 40 godina. Došlo je vrijeme za izgradnju blokova, koji su mnogo sigurniji i korisniji”, kazao je Novalić.

Izgradnja ove termoelektrane neće ugroziti Blok 7 tuzlanske termoelektrane. Narednih mjeseci će “Elektroprivreda BiH” napraviti plan potreba TE Tuzla za banovićkim mrkim ugljem. I za Blok 7 TE Tuzla očekuju se konkretni pomaci.

Inače, RMU Banovići, koji upošljava oko 3.000 radnika, u 2014. pozitivno je poslovao sa dobiti većom od četiri miliona KM. Proizvedeno je više od šest miliona tona uglja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*