Katolici u BiH obilježavaju Sve svete uoči Dušnog dana

Katolici danas obilježavaju svetkovinu Svi sveti, a sutra Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih.

Na Sve svete katolici slave sve svece. Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih je posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.

Paljenje svijeća je odraz mišljenja da mi živi na taj način osiguravamo svjetlost i toplinu umrlima, ali i da je život na drugom svijetu odraz života na ovome i zbog toga treba umrlim dušama priskrbiti toplinu koju im daje svijeća te svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku. Paljenje svijeća je dio pogrebnih obreda u gotovo svim religijama, a u većini zemalja nosi se cvijeće na grobove, pale se svijeće i odlazi se na mise.

Za razliku od Svih svetih, Dušni dan nastao je inicijativom benediktinskog opata iz Krimija, Sv. Odilona i to 998. godine, a taj se dan zaslugom benediktinaca proširio i Vatikan ga je potvrdio 1311. godine.

Dušni dan se obilježava  2. novembra, a osim u Rimokatoličkoj obilježava se i u Engleskoj crkvi, kao i u mnogim evangeličkim crkvama. Uz ovaj blagdan, kao i za dan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne.

(agencije/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*