Tuzla: Dvojici policajaca za smrt duševnog bolesnika po sedam godina robije

Kantonalni sud u Tuzli osudio je Ivu Tadića i Ibrahima Husejnovića, policajce iz Živinica, na po sedam godina zatvora zbog smrti Zijada Klapića, duševnog bolesnika.

Osuđeni su za krivična djela zlostavljanje u obavljanju službene dužnosti i nanošenje teških povreda sa smrtnom posljedicom.

Oni su, prema presudi, 30. jula prošle godine na smrt pretukli duševnog bolesnika koji je od posljedica povreda preminuo.

Prema presudi, Husejnović i Tadić su 30. jula prošle godine pretukli duševnog bolesnika Klapića i nanijeli mu povrede opasne po život od kojih je on preminuo.

Incident se inače desio kada je policija pozvana da interveniše kod džamije u Priluku, kod Živinica, gdje je prijavljeno da Klapić remeti javi red i mir tako što ometa vjernike u klanjanju sabah-namaza.

Nakon poziva, po dolasku Tadić i Husejnović, koji su bili na dužnosti, tražili su od Klapića da pođe s njima, što je on odbio i počeo da se svađa sa policajcima.

Tokom svađe policajci su nasrnuli na Klapića te ga udarali pesnicama, nogama i palicama po glavi i drugim dijelovima tijela. Nakon toga odveli su ga u policijski automobil, gdje je on ubrzo i preminuo.

Obdukcijom tijela utvrđeno je da je preminuo zbog teških povreda glave. Osim tih povreda, on je na tijelu imao vidne povrede, oguljotine i ogrebotine koje su mu nanijeli nasilni policajci.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*