Izbjeglice otvorile novu rutu preko BiH

Polako, ali sigurno, otvara se nova, treća balkanska migrantska ruta za ljude s Bliskog istoka, koji sve više pristižu i iz drugih dijelova Azije i Afrike.

Nakon što je prošle sedmice granicu sa BiH u Melinovcu na području opštine Donji Lapac “probio” 35-godišnji državljanin Sirije, u nedjelju u 18 časova u Vrhovinama, u napuštenoj željezničkoj stanici, uhapšena su četiri Kurda, svi s turskim državljanstvom.

Pitanje je sata kada će u Republiku Hrvatsku ući grupa od 15 novih izbjeglica koji se u ovom trenutku nalaze na području Bihaća, rekli su u svojoj izjavi četvorica uhapšenih ilegalaca, pa su lički policajci u punoj pripravnosti. Strahuje se da bi oni mogli biti samo početak velikog talasa koji bi Hrvatsku mogao zahvatati rutom koju je malo ko očekivao.

Gledajući slike nagužvanih, izmorenih, promrzlih i mokrih izbjeglica na Šentilju, ovi su, očito svjesni da je ta linija postala prilično zagušena, te u strahu da bi i ona uskoro mogla biti zatvorena, odlučili otvoriti novi pravac. Ako je suditi prema planu puta koji su imala četvorica uhapšenih iz Turske, ali i Sirijac, onda se nova ruta otvara prema Austriji i dalje zapadu preko Italije. Kao i njihovi prethodnici, oni su iz Turske morskim putem ušli u Grčku, ali nisu krenuli put Makedonije, nego su preko Albanije i Crne Gore došli do Sarajeva, a potom produžili do Bihaća. Nedaleko od vojnog aerodroma Željava, odnosno graničnog prelaza Izačić – Ličko Petrovo Selo ušli su na područje Republike Hrvatske i krenuli prema Plitvičkim jezerima.

Nitko od četvorice uhapšenih kod sebe nije imao dokumente. Za razliku od Sirijca koji je otvorio rutu i koji je upućen u prihvatni centar za azilante, ovi će Kurdi vjerojatno biti deportovani u BiH, ali to će se definitivno znati nakon što ih prekršajno procesuira sud u Otočcu.

Novom rutom prvi put će se s problemom izbjeglica suočiti i  Bosna i Hercegovina.

(nezavisne)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*