„Šta mogu uraditi lokalne zajednice na smanjenju klimatskih promjena i zagađenja zraka?“

Centar za ekologiju i energiju Tuzla u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel danas je organizovao okrugli sto o temi „Šta mogu uraditi lokalne zajednice na smanjenju klimatskih promjena i zagađenja zraka?“.

Cilj skupa bila je promocija energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, širenje mreže centralnog grijanja u Tuzli, smanjenje zagađenja zraka i uticaj na klimatske promjene.

Prof.dr Mirza Kušljugić, sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli istakao je da će se krajem novembra, nakon višegodišnjih priprema u Parizu održati velika međunarodna konferencija o klimatskim promjenama, na kojoj će, prema očekivanjima, biti usvojen sporazum o tome kako se na globalnom nivou trebamo suprotstaviti klimatskim promjenama. Konferenciji će prisustvovati i delegacija naše zemlje, koja namjerava u potpunosti prihvatiti smjernice koje budu definisane ne nivou Evropske unije.

Tokom okruglog stola bilo je riječi i o uticaju saobraćaja na zagađenje zraka, te mogućnostima za smanjenje emisije štetnih plinova iz automobila u atmosferu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*