Potvrđeno iz Federalnog ministarstva zdravstva: Uskoro novi zakon o upotrebi duhana

Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa Svjetskom bankom krenulo je s izradom zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih prerađevina, potvrđeno je iz ovog Ministarstva.

FBiH donijela je 1998. godine Zakon o ograničenoj uporabi duhana i duhanskih prerađevina, kojim je jasno precizirao na kojim mjestima se ne mogu konzumirati cigarete, ali godinama se zakon ne primjenjuje.

Portparol Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić rekao je da bi novi zakon trebao biti usklađen sa svim međunarodnim dokumentima, uključujući i Okvirnnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije.

Prije tri godine u FBiH urađena je studija o stanju zdravlja odraslog stanovništva, u kojoj se navodi da je pušenje vodeća bolest ovisnosti, te da čak 44,1 posto odraslih su stalni pušači.

Pasivnom pušenju izloženo je čak 54,1 posto stanovništva naše zemlje.

Zavod za javno zdravstvo FBiH 2013. je zabilježio smanjenje potrošnje duhanskih proizvoda kod školske djece i mladih u odnosu na 2008. godinu, kada je rađeno prethodno istraživanje.

U 2013. broj pušača kod djece i omladine iznosio je 12,7 posto, dok je u 2008. godini ta brojka bila 14,3 posto. Pasivno pušenje kod mladih, također, bilježi pad.

Pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić kaže da skoro tri četvrtine vodećih uzroka smrtnosti stanovništva nastalih pušenjem su bolesti srca i krvnih sudova, te maligne neoplazme bronha i pluća, posebno kod muškaraca.

– Zavod za javno zdravstvo FBiH organizirao je stručne skupove, izradio promotivni materijal i organizirao promotivne akcije, a preko medija stalno vrši informiranje građana o štetnosti pušenja i posljedicama po zdravlje – navela je Aida Ramić.

Potcrtala je da se naši građani mogu obratiti za pomoć u odvikavanju od pušenja u timovima porodične medicine, piše Faktor.ba.

Konzumiranje cigareta u brojkama

44,1 posto odraslih osoba su pušači

54,1 posto su pasivni pušači

14,3 posto školske djece su pušači

(Faktor.ba)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.