Sutra u Briselu predstavljanje izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine

Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine bit će predsavljen sutra u Briselu, na godišnjem izvještaju o napretku država Balkana i Turske, potvrđeno je bh. novinskoj agenciji Patria iz Evropskog parlamenta.

Izvještaj o napretku BiH mogao bi biti bolji nego prethodne godine. Iako je sredinom oktobra ove godine Patriji potvrđeno u EP da se radi o tek neznatnom napretku, šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark, rekao je da bi taj nepredak ipak mogoa biti bolji nego ranijih godina.

Izvještaj o napretku temelji se na dostavljenim podacima države kandidatkinje-potencijalne kandidatkinje, država članica Unije, izvještaja Evropskog parlamenta, te podataka koje dostavljaju međunarodne i nevladine organizacije.

Evropska komisija svake godine objavljuje izvještaj o napretku, a dostavlja ga Vijeću EU i Evropskom parlamentu te dotičnoj zemlji.

Za Bosnu i Hercegovinu prvi izvještaj o napretku objavljen je 2005. godine, a prethodili su mu godišnji izvještaji o procesu stabilizacije i pridruživanja (od 2002. do 2004.) te izvještaj o ispunjavanju uslova (od 1997. do 2000.).

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*