Uskoro prvi srpsko-hrvatski rječnik, očekuju se komentari

Na Interliberu, međunarodnom sajmu knjiga koji počinje za sedam dana u Zagrebu, među novitetima koji će sasvim sigurno izazvati najviše komentara je i srpsko-hrvatski rječnik profesora zagrebačkog Filozofskog fakulteta Marka Samardžije, piše Večernji list.

Riječ je o izdanju Matice hrvatske, čija je najava prije tačno dvije godine izazvala brojne kritike, primjedbe, kolumnističke humoreske i političke optužbe.

Medijska buka bila je, ocijenjuje zagrebački dnevnik, intenzivna kao da se ne radi o stručnom jezičkom priručniku koji je plod dugogodišnjeg rada uglednog hrvatskog jezikoslovca, nego o “nekakvoj policijskoj potjernici kojom će se iz hrvatske jezičke prakse istjerivati riječi srpskog porekla”.

Profesor Samardžija u predgovoru ističe da su dvadesetak godina nakon raspada zajedničke države na hrvatskoj strani odrasli naraštaji s hrvatskim jezičkim osjećajem, drugačije odškolo­vani, koji u dodiru sa srpskim jezikom”zastaju nesigurni i zbunjeni”, jer im je velik dio toga razumljiv, dio sličan vlastitom, “ali i jedan dio nepoznat i nerazumljiv, pogotovo kad su posredi nazivi i nestandardnojezični leksemi”.

Upravo zato je, objašnjava autor rada, odlučio da sastavi rječnik po načelima dvojezične leksikografije, prvenstveno kao praktično pomagalo pripadnicama hr­vatske jezičke zajednice za što potpunije, ispravnije i cjelovitije razumijevanje srpskog jezika.

Samardžija tvrdi da mu namjera nije bila da povuče crtu ili popiše sve razlike između hrvatsko­g i srpskog jezika, nego da olakša razumijevanje srpskih opšteleksičkih i češćih terminoloških posebnosti.

Profesor otvoreno ističe da je do početka devedesetih godina prošlog vijeka u Hrvatskoj vladao “politikom brižno podupiran serbokroatizam koji je razlike između hrvatskog i srpskog jezika sistemski minimizirao i ignorisao”.

Samardžija tvrdi i da je život u jugoslovenskom komunikacijskom prostoru sa zajedničkim dijelom nastavnih programa, zajedničkim radijskim i televizijskim emisijama, pozorišnim predstavama (za muški dio hrvatske populacije i službom u JNA), ublaživao i umanjivao uticaj razlika između hrvatskog i srpskog jezika u svakodnevnoj komunikaciji.

Pri tome, naglašava da se poneki jezikoslovac znao da posluži i doskočicama poput one o grahu i pasulju: “Naime, nije važno da li je grah ili pasulj, važno je da ga ima”.

Sada se pred hrvatskim čitaocima nalazi pregledni rječnik s više hiljada riječi na gotovo 600 stranica, a diskusija o njegovim prednostima i manama sigurno će biti i glasna i duga, zaključuje Večernji list.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.