Počeli razgovori SDP-a i DF-a o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima

Generalni sekretar Demokratske fronte Sifet Podžić kazao je kako je DF počeo pregovore sa Socijaldemokratskom partijom BiH u vezi sa zajedničkim nastupom ovih dviju političkih stranaka na lokalnim izborima. Ističe da će se truditi da sa zajedničkim kandidatima za načelnika izađu ne samo SDP i DF, nego i sve lijevo orijentisane stranke.

Podžić je rekao da je jasno u kojem pravcu idu procesi poslije stvaranja nove koalicije, a to je nakon ekonomskog i obrazovno isporučivanje trećeg entiteta Draganu Čoviću.

Podsjećamo, Zapadnohercegovački, Posavski i Kanton 10, uz Općinu Žepče, namjeravaju osnovati jedan pedagoški zavod koji bi se brinuo za donošenje nastavnih planova i programa te njihovo provođenje. Stvaranje ovakvog zavoda može se očekivati uskoro, a on bi trebao obavljati zadatke koje je u vrijeme HZ Herceg-Bosna obavljao Zavod za školstvo Mostar.

“Ljevica mora razmišljati o tome kako spriječiti dalju razgradnju BiH. Nažalost, nova koalicija ima dovoljan broj ruku da najvjerovatnije lokalne izbore odgodi za 2018. godinu i učvrsti stanje. Počeli smo razgovore sa SDP-om o mogućnosti kandidovanja zajedničkih načelnika općina u ime lijevo orijentisanih stranaka, odnosno stranaka koje žele sačuvati BiH u njenim granicama, onako kako smo položili zakletvu 1992. godine i za što smo se od ‘92. do ‘95. godine borili”, kazao je Podžić.

Još jednom je istakao kako su Demokratska fronta i Socijaldemokratska partija BiH otpočele razgovore o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima, te dodao da je cilj izdejstvovati da sve lijevo orijentisane političke stranke idu sa zajedničkim načelnicima.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić potvrdio je za Klix.ba da su započeli prvi razgovori na nivou predsjednika SDP-a BiH i DF-a.

“U utorak bi trebalo biti konstituisano predsjedništvo SDP-a BiH i onda bi i zvanično trebali započeti razgovori na nivou političkih stranaka. Izvjesno je da postoji raspoloženje i kod DF-a, a i kod SDP-a da na lokalnim izborima imamo zajedničke kandidate za načelnike, a da svako ide sa svojom listom. Nakon tog prvog iskustva imamo u planu raditi na daljem približavanju, odnosno ujedinjavanju ove dvije političke stranke. Svakako to ne treba da bude zatvoreno za druge stranke lijeve orijentacije”, rekao je Nikšić.

(RTV7/Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*