SAD: Rezolucija o proglašenju 11. jula Danom sjećanja na Srebrenicu

Senat i Zastupnički dom američke savezne države Michigan usvojili su rezolucije kojima se 11. juli 2014. godine proglašava Danom sjećanja na Srebrenicu, a od 11. do 17. jula sedmica počasti Bosni i Hercegovini u državi Michigan.

Senatori i predstavnici u Domu predstavnika iz obje stranke zastupljene u Senatu i Zastupničkom domu sponzorirali su i jednoglasno usvojili ovogodišnje rezolucije.

Slične rezolucije u Senatu i Zastupničkom domu države Michigan, proglašavajući 11. juli Danom sjećanja na Srebrenicu, a sedmicu od 11. do 17. jula kao sedmicu počasti BiH u državi Michigan, usvojene su svake godine od 2009. godine.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) zahvalio je senatorima i predstavnicima u Zastupničkom domu države Michigan na podršci BiH i američkim Bošnjacima.

Predsjednik UO KBSA Hamdija Ćustović naglasio je da se ovim rezolucijama na “dostojan način sjećamo žrtava genocida u BiH ali i širom svijeta, te time pokušavamo skrenuti pažnju na slične tragedije i u drugim mjestima.”

Pismom upućenim senatorima i predstavnicima u Domu predstavnika države Michigan u ime Bošnjaka u Michiganu je zahvalio i bivši predsjednik KBSA i inicijator rezolucija u gradovima u Michiganu i na nivou države Michigan Haris Alibašić.

On je istakao da je odavanje počasti žrtvama genocida u BiH veoma važno za bošnjačko-američku zajednicu u Michiganu i svugdje u svijetu.

-Ovim rezolucijama se podsjeća na tragediju i najgore ratne zločine počinjene bilo gdje u Evropi od Drugog svjetskog rata. Ovo je važan gest prema porodicama čiji su životi pogođeni strašnom tragedijom i ratom u Bosni i Hercegovini – poručio je on, saopćeno je iz KBSA.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*