Njemačka pokrenula akciju: “Kupujmo balkansko”

Iako je Balkan proteklih sedmica spominjan uglavnom u kontekstu problema s valom izbjeglica, vlada u Berlinu iza kulisa ulaže napore u ekonomski oporavak regije. I ti napori su već urodili plodom, jer ima mnogo interesanata koji žele uvesti robu sa Balkana.

“Otkrili smo potpuno nove mogućnosti za razvoj naših poslova”. Tako glasi samo jedna od reakcija brojnih njemačkih privrednika koji sudjeluju u programu “Inicijativa za nabavu robe s Balkana” (Einkaufsinitiative Balkan).

Inicijativa je pokrenuta kao rezultat prošlogodišnje Konferencije o zapadnom Balkanu u Berlinu , a njeni inicijatori su njemačko udruženje logističara i firmi za nabavku BME, Njemačka privredna i trgovačka komora DIHK te vlada u Berlinu.

Cilj inicijative je da se direktno spoje proizvođači iz regije zapadnog Balkana s potencijalnim kupcima, odnosno preduzećima iz Njemačke. Proteklog juna je tako u Minhenu održana i posebna konferencija na kojoj je BME organizirao više od 400 direktnih razgovora “u četiri oka” između potencijalnih partnera. Na odvojenim sastancima se gotovo 100 izabranih firmi s područja zapadnog Balkana predstavilo pred 22 potencijalna partnera iz Njemačke.

U proteklih nekoliko mjeseci su te firme iz BiH, Srbije i Hrvatske dobile 170 konkretnih upita njemačkih kupaca.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*