Irska legalizuje upotrebu kanabisa, heroina i kokaina

Irski ministar za nove zajednice, kulturu i jednakost Aodhán Ó Ríordáin izjavio je da će ova zemlja početkom naredne godine dekriminalizirati upotrebu kanabisa, heroina i kokaina, prenosi Mix Mag Adria.

“Svjedoci smo sitgmatizacije ljudi koji imaju problema sa drogom, a to se dešava zbog nedostatka razumijevanja i edukacije o prirodi ovisnosti. Možemo se riješiti toga na način da izbrišemo kriminalne dosee svih onih koji su zabilježeni zbog posjedovanja različitih droga”, izjavio je ministar, piše Dazed Digital.

U planu Irske je da postavi centre za distribuciju kontrolisanog heroina u nekoliko gradova, uključujući Dublin, Cork, Galway i Limerick. Riordain tvrdi da “klinički kontrolisano okruženje” može samo pomoći, nikako odmoći korisnicima.

“Optimsitičan sam zbog planova, ovo je pravi pokušaj da se stane u kraj ovisnosti o drogama i alkoholu. Istraživanja su pokazala kako centri za distribuciju i ubrizgavanje kontrolisanog heroina uveliko smanjuju rizično ponašanje. Ovo ne znači da će prodaja droge postati legalna, ali ćemo pomoći onima koji imaju problem”, kazao je.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*