Promovisana knjiga „Plamen jedne svijeće“ Maide Hamzić

Mlada autorica Maida Hamzić predstavila je sinoć u Biblioteci „Derviš Sušić“ svoju prvu zbirku poezije i proze „Plamen jedne svijeće“. O knjizi su govorile profesorice Edina Gutić i dr. Edina Šarić i profesor Dževad Mešanović, dok je moderator bila Anisa Mahmutović. Za muzički ugođaj zadužen je bio Asim Ikanović.

Profesorica Edina Gutić koja je ujedno i recenzent ove knjige, istakla je da djelo „Plamen jedne svijeće“ osvjetljava ovu pomalo sumornu svakodnevnicu. “U pjesmama se vidi pretjerana ozbiljnost, strogost prema sebi i svemu što je okružuje, a tek joj je šesnaest godina. Teme su raznovrsne. Njen duh je bogat emocijom i vrlo suptilan”, kazala je profesorica Gutić.

Tematika ove knjige je raznovrsna, počevši od izgubljene ljubavi, preko životnih tema pa sve do onih tužnih i negativnih događaja u periodu 1992 – 1995. godine.

Na promociji je govorio i profesor Dževad Mešanović kazavši da je ovo knjiga koja pokazuje da ima budućnosti za umjetnost, za književnost bez obzira na vrijeme u kojem živimo i teškoće sa kojima se susrećemo. “Maida je imala potrebu da zapiše misli, osjećanja a progovorila je sjetnom pjesmom tuge, bola, urezujući u pamćenje stradanja Srebrenice”, riječi su profesora Mešanovića.

Profesorica dr.Edina Šarić posebno ističe značaj ove noći i izdavanje knjige poezije i proze iz razloga što je ona plod ne samo talenta jedne mlade djevojke već i njenih profesora koji su je pratili tokom njenog obrazovanja i podržali njene potencijale.” Večerašnja noć je noć potencijala, mladosti i ljubavi. Noć u kojoj je mlada autorica kroz svoje djelo utakla podneblje koje nas okružuje, zemlju kojom kročimo i ljubav zbog koje svaki čovjek živi”, kazala je profesorica Šarić.

Na samom kraju ove večeri se obratila i sama autorica kazaviši da je ovom zbirkom htjela dokazati da u našoj zemlji ima još uvijek mladih aktivnih umjetnika. “Pozornica je moj život, a publika vjetar u leđa za bolje sutra”, zaključuje Maida.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*