“Zemlja djece” učesnik konferencije “Obrazovanjem do rodne ravnopravnosti”

Udruženje „Zemlja djece u BiH“ Tuzla učestvovalo je na konferenciji „Obrazovanjem do rodne ravnopravnosti“ koje je u Sarajevu organizovalo Udruženje  „Prava za sve“ iz Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Udruženjem „BaBe!“ iz Republike Hrvatske. Konferenciju je podržalo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Prisutnima se, između ostalih, obratio ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, nj.e. Ivan Del Vechio i dr.sc. Nedjeljko Špilek, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, koji su iskazali zadovoljstvo što mogu da doprinesu poboljšanju stanja kada se govori o pitanjima rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini.

Razmatrana su pitanja koja su od velikog značaja u smislu obrazovanju djece u duhu rodne ravnopravnosti .

Predstavnica Udruženja „BaBe!“ Sanja Sarnavka, iz susjedne Republike Hrvatske, istakla je značaj uvođenja teme u proces obrazovanja za uspostavljanje rodne ravnopravnosti, te obrazložila na koji način se pomenuta tema integrisala u nastavni plan i program u Hrvatskoj.

„BaBe!“ su još 2013. godine sačinile modul za „Rodnu ravnopravnost“ čiji je osnovni cilj osvijestiti činjenicu da nas ima različitih i da nemamo pravo zlostavljati nekoga jer nije većina – rekla je Sanja Sarnavka autorica pomenutog modula.

Na osnovu podijeljenih iskustava predstavnica iz Hrvatske, kao i prezentovanih postojećih dokumenata legislative koji su doneseni u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu a tiču se borbe protiv nasilja generalno, pa tako i rodnog nasilja, sačinjene su preporuke za daljnji rad i nastojanja na koje će biti usmjereni svi oni koji imaju interes da se bave ovom temom.

Neke od preporuka koje su uvrštene u konačne zaključke su: Edukacija i gender senzibilizacija nastavnog kadra, pedagoga, psihologa, odgajatelja;Edukacija djece i mladih putem vršnjačke edukacije;Analiza udžbenika i analiza postojećeg stanja; Integrisanje teme rdone ravnopravnosti u redovan nastavni plan i program u okviru postojećih nastavnih predmeta; Ispred Udruženja „Zemlja djece u BiH“ Tuzla učešće je dala Savjetnica za djecu, mlade i porodicu, Elma Devedžić.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*