MUP TK: Stanje sigurnosti ocijenjeno dobrim

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona danas je organizovalo press konferenciju, na kojoj je bilo riječi o stanju sigurnosti na području kantona koje je ocijenjeno dobrim, te o realizovanim strateškim ciljevima. Jedan od tih ciljeva je unaprijeđenje lične i imovinske sigurnosti građana, kroz smanjenje krivičnih djela, javnog reda i mira, te saobraćajnih nesreća.

Prema statističkim pokazateljima kriminaliteta u prvih devet mjeseci ove godine, počinjeno je 3.838 krivičnih djela, što je smanjenje za 1.000 u odnosu na isti preriod 2014.godine. Prema riječima komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Fadila Šljivića, posebno ohrabruje smanjenje krivičnih djela iz imovinskih delikata, teških krađa, krađa i razbojništava. I na području Federacije BiH smanjen je broj krimanalnih djela, ali prema pokazateljima, Tuzlanski prednjači u odnosu na ostale kantone.

Kada je riječ o procentu rasvjetljenosti krivičnih djela, on je ostao na prošlogodišnjem nivou, i iznosi oko 60%. Na području Tuzlanskog kantona smanjena je i maloljetnička delikvencija, a kao pozitivan rezultat je postignut i u oblasti privredno-finansijskog kriminala.

U oblasti saobraćaja nije ispunjen strateški cilj smanjenja nesreća, koji je inače povećan na području cijele Federacije BiH. U peridou januar – septembar na Tuzlanskom kantonu je zabilježeno 2% više saobraćajnih nesreća, u kojima su poginula 24 lica, ili dva više u odnosu na pomenuti periodu u 2014.godini. S toga, u Ministarstvu unutrašnjih poslova TK najavljuju, pojačane preventivne i represivne mjere u ovoj oblasti.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*