Promocija u Tuzli: „Muslimani u Europskoj uniji“ autora dr. Amira Karića

Plava sala tuzlanskoga Bosanskoga kulturnoga centra bila je ispunjena do posljednjega mjesta na promociji knjige „Muslimani u Evropskoj uniji“ autora dr. Amira Karića.

Autor naglašava da je želio da istraži društveni i politički položaj muslimana u Europskoj uniji, sa posebnim akcentom na muslimane u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Švedskoj.

–  Zbog toga što postoje mnoge predrasude i kategorizacije koje ne odgovaraju stvarnosti, i predodžbe koje nisu utemeljene. Jedna od temeljnih predodžbi koje su krive je da su muslimani monolitna zajednica. Stvara se slika jednoga kolektiviteta koji je monolitan i jedinstven. To je prva zabluda. Također, sa druge strane kada se govori o Europi stvara se slika jedinstvenoga identiteta. Kada se uđe u srž vidi se da su muslimani u zapadnoj Europi različiti po više osnova. Različiti su etnički, jezički, politički i ideološki.  Mnoge razlike ih čine specifičnim. Europa također nije jedinstven entitet. Velike su razlike u identitetskom smislu između Njemačke, Italije ili Španije – kazao je  autor dr. Karić.

Promociji knjige „Muslimani u Europskoj uniji“ prisustvovali su brojni predstavnici političkoga, kulturnoga, javnoga i vjerskoga života Tuzle i Tuzlanskoga kantona.

Promociju su organizirali MIZ Tuzla i Pravni fakultet tuzlanskoga Univerziteta.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*