Od 15. novembra obavezna zimska oprema za vozila

 

Od 15. novembra, bez obzira na vremenske uvjete, na snagu stupa zakonski propisano obavezno posjedovanje zimske opreme za sva putnička i motorna vozila u BiH koje važi do 15. aprila naredne godine. Preporuka svim vozačima je da posjete ovlašteni servis kako bi obavili tehnički pregled kompletnog vozila i tako spremno dočekali zimu.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima te pneumatici sa ljetnim profilom čija je dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra.

Na vozilu se mogu nalaziti i gume s ljetnim profilom i dubinom gazećeg sloja minimalno četiri milimetra, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za montažu na pogonske točkove. Iz BIHAMK-a savjetuju vozačima da poštuju zakonske obaveze te da prije početka zimske sezone nabave adekvatnu opremu, jer ljetne gume mijenjaju specifikacije već pri temperaturi zraka nižoj od sedam stepeni i teže prianjaju na cestu, što predstavlja rulet na točkovima.

– Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od tri i po tone, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim točkovima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače – savjetuju iz BIHAMK-a. Također, iz ovog auto-moto kluba vozače upozoravaju da nabavku zimske opreme ne treba gledati kao gubitak novca već ulaganje u sigurnost vozača, kao i svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Zimske gume, imaju do četiri puta bolji kontakt sa snježnom podlogom od ljetnih guma. Pored toga, pravilo je da se one koriste tokom zimskih mjeseci bez obzira na to da li na cesti ima snijega ili ne. Najveća prednost zimskih guma jeste bolje pokretanje, vođenje i kočenje na snijegu.

Osim zimskih guma, nepovoljne temperature, klizavi kolovozi, so i pijesak na ulicama u zimskom perodu još više dovode do izražaja tehničke slabosti automobila stoga je važno provjeriti i tekućine u vozilu.  Vozači trebaju koristiti ulja manjeg viskoziteta jer se motorno ulje na niskim temperaturama zgušnjava zbog čega je teže startovati motor.

Također, tekućine za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja kako ne bi došlo do oštećenja njenog rezervoara.

Cijene pneumatika na bh. tržištu ne razlikuju se mnogo od onih u zemljama regiona. Sve zavisi od proizvođača, veličine guma i dubine profila. Tako se na bh. tržištu mogu pronaći gume po cijeni od 69 do 300 KM po komadu. Na prostoru cijele države u uređenijim automobilskim salonima je za kupce zimskih guma osigurano i postavljanje.

Kazne od 50 do 200 KM

Zimska oprema vozila najveće dopuštene mase veće od tri i po tone jesu dvije zimske gume (M+S) s minimalnom dubinom profila četiri milimetra na pogonskim kotačima, plus lanci za snijeg ili četiri ljetne gume s istom dubinom utora plus lanci za snijeg. Ujedno, obavezna je i lopata i vreća sa 25-50 kilograma pijeska.

Kazna za neupotrebu zimske opreme je 40 KM, a za uzrokovanje saobraćajne nesreće zbog neodgovarajuće opreme vozila kazne su od 50 do 200 KM.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*