Projekt zapošljavanja u privredi i poljoprivredi: Posao za 500 povratnika

Osamdeset i četiri fizičke osobe i dvanaest pravnih lica jučer su potpisali ugovore za projekte zapošljavanja u privredi i samozapošljavanja u poljoprivredi u BiH.

Urađeno je to u okviru programa pomoći podrške investicijskim projektima s ciljem zapošljavanja povratnika, koje provodi Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, a u okviru kojeg će biti zaposleno 500 ljudi.

Dva programa

– Ministarstvo je kroz dva odvojena programa izdvojilo oko četiri miliona, a privredni subjekti više od 25 miliona KM i na ovaj način je omogućemo zapošljavanje i egzistencija blizu 500 povratničkih porodica, kazao je Edin Ramić, ministar raseljenih lica i izbjeglica FBiH.

Anela Bećirović prije godinu i po sa mužem je odselila u Miliće, u njegovo rodno mjesto, gdje su odlučili da se bave uzgojem stoke. Samoinicijativno su već nabavili jednu kravu i deset ovaca, a ovim programom dobili su deset junadi.

– Naše je bilo samo da obezbijedimo prostor i hranu, što smo i uradili. Ako nam bude dobro išlo namjeravamo se i dalje širiti, ali ovo je za početak sasvim dovoljno. Vrijednost donacije koju smo dobili je 16.321 KM, s tim da mi u tom iznosu učestvujemo 30 posto, kazala je Bećirović, koja se, kako kaže, nije pokajala što je odselila u Miliće.

Sedam članova porodice Branka Džaviza iz Broda već se bavi uzgojem 25 tovnih junadi, a njihova farma postaće bogatija za još 15. Kako je kazao Džaviz, ova donacija će mu pomoći da se dalje širi kako bi opstao. Vrijednost donacije je nešto više od 24.000 KM. Prodaje samo meso, a kako je kazao, uglavnom sve proda u Sarajevu.

Najveći iznos sredstava i firma koja će zaposliti najviše povratnika ovim programom je Bingo iz Tuzle, koji će zaposliti 48 povratnika zahvaljujući sredstvima koje je dobio, te 80 radnika iz vlastitih sredstava. Jasmin Osmanović, izvršni direktor Binga, kazao je kako će ovim novcem pokrenuti dva proizvodna programa, fabriku tekstila u Bosanskom Petrovcu i skladišno-prodajni prostor u Janji.

Otkup mlijeka

– Vratio sam se u Kotor Varoš 1996. godine i otkad sam se vratio bavim se poljoprivredom. Kada je objavljen javni poziv tražio sam sedam steonih junica i dobio sam ih. Već imam farmu od deset krava, ali i ove nove će mi dobro doći jer ću ovime zaposliti cijelu porodicu.
Problem sa kojim se mi susrećemo u Kotor Varoši jeste to što nemamo kome da prodajemo mlijeko, ustvari imamo, ali nam ne plaćaju. Ja prodajem mlijeko, ali četiri mjeseca nisam dobio novac za njega, 7.000 litara mlijeka nisam naplatio od maja, kazao je Refik Kazić.

(Oslobođenje.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*