Bivši policijski komesar pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora

Bivši komesar policije Unsko sanskog kantona (USK) Ramo Brkić pravosnažno je osuđen na jedanaest godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te proizvodnje i trgovine drogom.

U obnovljenom postupku Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine (BiH) uz Brkića je osudilo i Senada Šabića na deset, a Satka Kekića na pet godina zatvora.

Brkić je osuđen da je 2010. godine kao policijski komesar stupio u kontakt sa Senadom Šabićem i drugim osobama uključenim u proizvodnju droge na području kantona, te dogovorio da se nastave baviti „poslom“.

Šabić je sa grupom ljudi nakon toga počeo uzgoj marihuane na više mjesta u Unsko sanskom kantonu, a Brkić je od njih dobivao novac jer im je omogućio zaštitu javljajući im o dolasku policije.

Sud je utvrdio i da je Šabić bivšem komesaru platio da suspenduje četvoricu policajaca protiv kojih je podnio krivične prijave. Iako su policajci oslobođeni, Brkić ih je ipak suspendirao pod krinkom prekoračenja ovlaštenja u vršenja dužnosti, utvrdilo je Vijeće.

Brkić već osuđen zbog zloupotrebe položaja
Brkić je ranijom presudom pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog zloupotrebe položaja, a danas mu je izrečena jedinstvena kazna od 11 godina zatvora. Njemu će biti oduzeto 40.000 eura i 15.000 KM koje je stekao činjenjem krivičnih djela, dok se na presudu ne može žaliti.

U kazne zatvora osuđenima će biti uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru. Šabić nije došao na izricanje presude, jer se, kazao je njegov advokat Vlado Adamović, nije osjećao dobro.

Prvostepenom presudom, u prvom postupku, krajem 2013. godine Brkić, Šabić i Kekić osuđeni su na iste kazne. Nakon žalbi Tužiteljstva i odbrana, Žalbeno vijeće Suda BiH ukinulo je veći dio presude i odredilo da suđenje bude obnovljeno.

Obnovljeno suđenje je prekinuto u februaru ove godine kada su Brkić i Šabić uhapšeni zajedno sa sutkinjom Azrom Miletić, zbog sumnje da su joj obećali novac kako bi uticali na drugostepenu presudu. Nakon toga obnovljeno suđenje Brkiću, Šabiću i Kekiću je počelo pred izmjenjenim Vijećem.

Brkić čeka postupak za davanje mita
Sutkinja Miletić, Šabić i Brkić trenutno čekaju početak suđenja za primanje i davanje mita pred Sudom BiH.

Brkić, Šabić i Kekić su uhapšeni u policijskoj akciji „Kastel“ zajedno sa još 38 osumnjičenih. U januaru 2012. Tužiteljstvo BiH je optužilo 23 osobe zbog organiziranog kriminala, proizvodnje i prometa opojnim drogama, zloupotrebe položaja i ovlaštenja, protivzakonitog posredovanja, ovjere neistinitog sadržaja, primanje dara i drugih oblika koristi, te krivotvorenje isprava.

Tokom istrage i suđenja 12 ih je priznalo krivicu, a sedmero je oslobođeno optužbi. Jedan predmet prebačen je Kantonalnom sudu u Bihaću.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*