Vlada TK: Ko će upravljati tuzlanskim pozorištem, bibliotekom i galerijom portreta?

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku da putem Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta pokreće aktivnosti u cilju redefinisanja Ugovora o suosnivačkim pravima i obavezama nad JU Narodno pozorište Tuzla, JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić” Tuzla i JU Međunarodna galerija portreta Tuzla, zaključenih između Vlade Tuzlanskog kantona u ime Tuzlanskog kantona i Općinskog načelnika u ime Općine Tuzla (sada Grad Tuzla).

Svrha redefinisanja Ugovora je promjena preuzetih ugovornih obaveza na način da suosnivači sve obaveze finansiraju u jednakim omjerima, ili da jedan od suosnivača preuzme sva osnivačka prava nad navedenim ustanovama, a stim u vezi i promjenu u smislu sastava i procedura imenovanja Upravnih odbora i direktora ustanova.

Vlada je također donijela Zaključak kojim zadužuje Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta da u roku od 10 dana sačini i Vladi Tuzlanskog kantona dostavi elaboraciju finansiranja ustanova kulture (JU Narodno pozorište Tuzla, JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić” Tuzla i JU Međunarodna galerija portreta Tuzla).

Materijal treba sadržavati podatke o izmirenju neizmirenih obaveza ustanova kulture po svim osnovama od strane Općine Tuzla, zaključno sa 31.12.2006. godine, plan prihoda i rashoda iz Budžeta Tuzlanskog kantona za period 2007-2015. godina, plan prihoda i rashoda iz Budžeta Općine/Grada Tuzle za period 2007-2015. godine te plan prihoda i rashoda koje je ostvarilo JU Narodno pozorište Tuzla za period 2007-2015. godina (pružanje usluga i sredstva iz drugih izvora) – saopšteno je iz Vlade TK.

(Ured za informisanje)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*