Za Poplašena glasalo osam delegata, a niko nije bio protiv!

Osam delegata Doma naroda PS BiH jučer je glasalo za prijedlog da se Nikola Poplašen (četnički vojvoda) imenuje u Upravni odbor Agencije za visoko obrazovanje BiH, pet je bilo suzdržanih, a dva delegata nisu ni prisustvovala sjednici, piše bh. novinska agencija Patria.

Za Poplašena su glasali Sifet Podžić (DF), Sead Kadić (SDA), Bariša Čolak (HDZBiH), Mario Karamatić (HSS), Zdenka Džambas (HDZBiH), Ljilja Zovko (HDZBiH), Ognjen Tadić (SDS) te Darko Babalj (SDS). Zanimljivo je da su dva delegata iz SDA bila suzdržana, dok nijedan delegat nije glasao protiv.

Suzdržani su bili Halid Genjac, Safet Softić, Dragutin Rodić, Nebojša Radmanović i Sredoje Nović dok Fahrudin Radončić i Martin Raguž nisu bili prisutni na sjednici Doma naroda.

Jučerašnje glasanje u Domu naroda izazvalo je velike polemike u javnosti, ali ova odluka još nije konačna s obzirom da je treba potvrditi ili odbiti Predstavnički dom PS BiH.

Podsjećamo, Poplašen je bio predsjednik Republike Srpske između novembra 1998. i septembra 1999. godine. Zbog odbijanja da imenuje Milorada Dodika za mandatara Vlade RS-a, smijenio ga je visoki predstavnik Carlos Westendorp u martu 1999. godine, ali se on na dužnosti zadržao sve do septembra. Poplašen je u martu 1993. godine, u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, osnovao Srpsku radikalnu stranku, a Vojislav Šešelj ga je proglasio vojvodom iako ga se kasnije odrekao zbog “saradnje s Hagom”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*