U Tuzli počeo 4. Međunarodni simpozij „Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane“

Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli je organizovao četvrti Međunarodni simpozij „Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane“. Otvorenje Simpozija pod motom: „Nauka današnjice je tehnologija budućnosti“ upriličeno je danas, a trajat će još sutra.

Simpozij je već četvrtu godinu fokusiran na interakciju između bioloških i hidroloških sistema, uticaja hemijske, prehrambene i farmaceutske industrije na okolinu, kao i mogućnosti uspostavljanja ekološki održivih tehnologija. Tuzla je oduvijek bila industrijski grad. Posljedice se još osjete što ovaj simpozij čini još značajnijim zanaše područje.

Simpozij se odvija kroz predavanja, poster prezentacije i predstavljanja privrednih subjekata. Jedno od predavanja se odnosilo na dugoročni plan Švedske da zamijeni fosilne sirovine za sirovine iz biomase. To bi trebalo podstaći i Bosnu i Hercegovinu da promijeni odnos prema svojoj prirodi.

Učesnici simpozija imaju zajednički stav da zdrava prehrana može i treba biti dio tehnologije. Ističu zadovoljstvo što proizvodnja zdrave hrane ima budućnost.

Cilj Međunarodnog simpozija je promovirati i popularizovati izvrsnost u naučnim i stručnim istraživanjima naučnika i stručnjaka iz područja hemije, hemijskog inženjerstva, prehrambene i biotehnologije u svrhu zaštite okoline. Svi učesnici imaju priliku da razmijene iskustva i saznanja iz ovih oblasti kako bi unaprijedili zdravlje i poboljšali kvalitet života u Bosni i Hercegovini.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*