Večeras prvi susret Zmajeva protiv Irske za “biti ili ne biti u Francuskoj!”

U okviru baraža za Evropsko prvenstvo u Francuskoj naredne godine, naša nogometna reprezentacija večeras u Zenici igra prvi meč protiv Republike Irske. Sve nade Bosanaca i Hercegovaca usmjerene su na dobar rezultat, a najviše je onih koji smatraju su dva gola razlike dovoljna zaliha pred revanš.

Atmosfera u našem timu je vrlo dobra, naši igrači sa puno motiva ulaze u ovaj meč. Nema povrijeđenih i većina igrača je u sjajnoj formi. Jedan od igrača kojem je možda i najviše stalo do plasmana na Euro, Ervin Zukanović nije se dao uvući u priče o Ircima, nego je obrazložio da atmosfera obećava.

“U petak uz navijače, dobru atmosferu, zalaganje, nadam se da možemo do povoljnog rezultata u prvoj utakmici. Znamo kako oni igraju, sve je na nama, da budemo sto posto koncentrirani, agresivni i nadam se da će nam to donijeti dobar rezultat i na kraju plasman na Evropsko prvenstvu”, kazao je Zukanović.

Atmosferu na pres-konferenciji podigao je najbolji golman Zmajeva Asmir Begović.

“Atmosfera je za mene uvijek bila pozitivna, i ovo što smo uradili u posljednjih 6-7 mjeseci je velika stvar. Mislim da je atmosfera na vrhunskom nivou. Kada je u pitanju Republika Irska, to je jaka ekipa, čvrsta i najjači su kao kolektiv. Najveći njihov kvalitet je disciplina u igri. Igraju s velikim žarom u reprezentaciji, ali i klubovima u kojima nastupaju. Nisu džaba došli u baraž, što sigurno dokazuje da posjeduju kvalitet”, kazao je svoje zapaženje Begović o Ircima.

Irci optimistični, ali ……

Reprezentativci Irske pred utakmicu sa našom selekcijom davali su itekako optimistične izjave, ujeravajući sve da se nimalo ne boje susreta sa Zmajevima, te da plasman na EURO ne bi smio doći u pitanje. Međutim, mnogi poznavatelji nogometa smatraju kako su izjave naki način i paravan koji bi trebalo da sakrije katastrofalan zdravstveni bilten selekcije našeg večerašnjeg protivnika.

Napadač Southamptona Shane Long definitivno je otpisan za susret protiv naše reprezentacije u petak, a možda neće biti spreman ni u uzvratu u ponedjeljak. Ova informacija potvrđena jeiz Nogometnog saveza Irske. Long je postigao pobjednički gol u velikom trijumfu Irske nad Njemačkom prošlog mjeseca. Povreda Longa samo je zadnja loša vijest za selektora O’Neila.

On neće moći računati ni na trećeg golmana reprezentacije Keirana Westwooda, pa je u Zenicu doputovao golman Charltona Stephen Hendersona. Odranije su povrijeđeni prvi i drugi golman reprezentacije Shay Given i Rob Elliot.

Pored njih povrijeđen je i defanzivac John O’Shea, koji je i suspendiran za prvi susret, dok će kaznu zbog crvenog kartona u prvoj utakmici odrađivati i napadač Jonathan Walters. Povrijeđen je i veznjak Stephen Quinn, ali njegov izostanak se ne bi trebao previše osjetiti jer inače i ne igra u prvoj ekipi.

Naši navijači pripremaju spektakl na Bilinom polju i želje svih onih koji vole selekciju BiH su da oni zadovoljni napuste stadion. Navijača Irske biće 800 i ako se sve bude dobro odviojalo na terenu, oni večeras neće imati priliku da dođu do izražaja. Utakmica BiH – Irska počinje u 20 sati i 45 minuta uz direktan prijenos na BHT1 i BH radiju 1.

Obje ekipe su drugi put zaredom u baražu za EP. BiH je u dodatnim kvalifikacijama za EP 2012. poražena od Portugala i do sada nikada nije nastupila na europskim prvenstvima. Irska je u dodatnim kvalifikacijama za EURO 2012. prošla Estoniju izborivši drugu evropsku smotru. Irci su sudjelovali i na EP-u 1988. godine.

Vjerojatni sastavi:
BIH: Begović – Mujdža, Spahić, Šunjić, Zukanović – Pjanić, Hadžić, Sahilović – Višća, Ibišević, Džeko
IRSKA: Randolph – Coleman, Wilson, Keogh, Brady – Whelan, McCarthy, Hendrick, McClean – Keane, Murphy.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*