U toku najsloženija akcija SIPA-e na suzbijanju korupcije i finansijskog kriminala u BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć realizaciju akcije kodnog naziva „Pandora“, koja se izvodi na širem području BiH.

Prema planu izvođenja akcije u toku su lišenja slobode više desetina osoba i pretresi objekata na oko 40 lokacija na području Sarajeva, Ilidže, Istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, zatim Doboja, Doboja Juga, Tešnja, Čelića, Banja Luke, Broda, Gradiške. Akcija se provodi i na područjima Kozarske Dubice, Čelinca, Kotor Varoša, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika. Pretresima su obuhvaćene i službene prostorije Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, pranje novca i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, vezano za uvoz tekstilne i druge robe u BiH.

Akcijom su obuhvaćeni i bivši i aktuelni visokopozicionirani službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u realizaciji učestvuje preko 300 policijskih službenika.

Nakon ranijih akcija SIPA-e „Bos“, „Elipsa“ i „Master“, akcija „Pandora“ najveća je i najsloženija operativna akcija u borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini i rezultat je višegodišnje istrage koju je provela SIPA pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH.

Više detalja o akciji bit će saopćeno u toku dana.

(SIPA)                                           

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*