Tuzla: Obilježen 14.novembar Svjetski dan brobe protiv dijabetesa

Danas se obilježava 14.novembar Svjetski dan brobe protiv dijabetesa. Tim povodom Zavod za javno zdravstvo TK je u saradnji sa Udruženjem oboljelih od dijabetesa TK, i Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli „Medicus“, organizovali su u centru Tuzle podjelu promotivnog materijala i zdravog voćnog obroka, te besplatno mjerenje šećera u krvi.

Epidemiološki podaci pokazuju, da je broj oboljelih od dijabetesa na globalnom nivou oko 250 miliona, a prema nekim procjenama u Bosni i Hercegovini taj broj je oko 125 hiljada oboljelih. Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu i podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja, 26 hiljada građana koristi inzulinsku terapiju, a dva puta više onih koji koriste oralnu terapiju. Kako je kazala Maida Sarihodžić iz Zavoda za javno zdravstvo TK, prave podatke možemo imati tek nakon uspostave jedinstvenog registra na nivou BiH.

Istakla je i činjenicu da je prisutan porast oboljelih, naročito djece do 15 godina. Upravo iz tog razloga, Zavod za javno zdravstvo TK organizuje i brojne druge kontinuirane aktivnosti, sa posebnim akcentom na mlađu populaciju. Specijalisti higijene iz Zavoda obilaze osnovne škole, kako bi educirali učenike o zdravoj hrani i prevenciji dijabetesa. Marina Hadžiavdić, predsjednica Saveza udruženja dijabetičara TK je kazala, kako se ova akcija danas po prvi put provodi u devet općina kantona.

Istim povodom, u našem gradu su slične aktivnosti proveli i Udruženje studenata medicine BiH „Bohemsa“ – lokalni komitet  Tuzla, te članovi Udruženja dijabetičara TK „Plavi krug“.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*