Šta se kroz godine događa s vašim grudima?

Starenjem se, naravno, naš cijeli organizam mijenja, pa tako i ženske grudi. Promjene se rangiraju od njihove pojave, izgleda, te našeg osjećaja prema njima.

Međutim, velik broj žena nije upoznat s činjenicama o konkretnim promjenama koje donose različita desetljeća u životu. Donosimo vam pregled kako se vaše grudi mijenjaju kroz godine.

Dvadesete: gomila promjena

– Veličina vaših grudi u ovom desetljeću može varirati zbog raznih promjena objašnjava Lisa Jacobs, profesor kirurgije na sveučilištu Johns Hopkins.

– Grudi će se promijeniti u veličini ako dobivate ili gubite na težini – kaže Jacobs. Naglašava i kako će u svojim 20-ima velik broj žena zatrudnjeti, a to donosi i povećanje grudi, debljanje i promjene vezane uz pripreme za dojenje.

To znači da nakon laktacije se vaše grudi mogu činiti manje ili veće nego što su bile prije trudnoće. Trudnoća također može učiniti vašu areolu tamnijom i vaše bradavice veće, ali će se oni vratiti u prvobitno stanje trudnoće i nakon poroda.

Kvržice

Fibrocistične promjene su vrlo čest uvjet za pojavu benignih kvržica u jednoj ili obje dojke. Često se javljaju kod žena u 20-im godinama, kaže Jacobs.

Žene u toj dobi se ponekad bore sa svojim menstrualnim ciklusom, što utječe na promjenu u hormonima kao što je estrogen. To može uzrokovati u dojkama natečene kvržice, što je često potpuno normalno.

Ako osjetite kvržicu koja boli, ali ih ima podosta i u drugoj dojci, najčešće su to fibrocistične promjene koje nisu zabrinjavajuće, (kvržice povezane s rakom obično nisu bolne, ističe Jacobs). Ipak sve promjene koje primjetite provjerite sa svojim liječnikom.

Tridesete: rastezanje

Ukoliko je žena imala više poroda, koža dojki može se početi rastezati zbog kilaže koju ste dobili i izgubili. Također dolazi i do strija i opuštenih grudi, kaže Jacobs.

To osobito vrijedi za žene koje su imale značajne razlike u težini prije i nakon trudnoća. Tako da se ne iznenadite ako se strije pojave na grudima, a jako vole i kožu na trbuhu.

Četrdesete: sve je malo mekše

U četrdesetima, menopauza dovodi do više promjena na dojkama, jer vaši jajnici proizvode manje estrogena.

Mastopatija je dobroćudna promjena u dojkama i smatra se najčešćim promjenama. Radi se o povećanoj količini masnog tkiva. Ona obuhvaća široku skupinu promjena u dojkama.

Ovaj naziv za liječnike objašnjava skup različitih poremećaja, koji su najčešće u žene praćeni bolnim, ponekad natečenim dojkama, osobito predmenstrualno, ili u određenim ciklusima kod žena u menopauzi ili nakon operacije maternice i jajnika.

Smatra se da su tome uzrok hormonske oscilacije ženskih spolnih hormona i stresa. Dr. Jacobs preporuča česte samopreglede kako bi promjene mogle uočiti što prije i javiti se liječniku.

Smanjenje gustoće

Sa godinama tijelo smanjuje stvaranje kolagena i elastina (dvije supstance koje daju koži čvrstinu i elastičnost). Kod mladih osoba koža je čvrsta, meka, nije naborana.

Kako osoba stari gubitak kolagena i elastina prouzrokuje da koža postaje opuštena i manje elastična. U isto vrijeme, masne ćelije koje se nalaze ispod kože počinju nestajati. Tako i grudi postaju manje guste. Ovo je jedan od razloga preporuka mamografije u 40-ima.

(Zdravaisretna.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*