SIPA prati govor mržnje na portalima i društvenim mrežama

Nakon napada u Parizu koji su šokirali svijet, na više bosanskohercegovačkih portala pojavili su se brojni komentari koji su zgrozili javnost.

Kontaktirali smo Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), iz koje su nam rekli da se budno prati govor mržnje na bh. portalima.

“Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) kontinuirano prati aktivnosti na izdiferenciranim internet portalima i društvenim mrežema na kojima se pojavljuju sigurnosno interesantni sadržaji, te u saradnji s Tužilaštvom BiH poduzima potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Kada se utvrdi postojanje elemenata krivičnog djela iz nadležnosti SIPA-e, SIPA o tome izvještava Tužilaštvo BiH i pod nadzorom i smjernicama tužioca poduzima mjere i radnje na identifikaciji počionioca i dokumentiranju konkretnog krivičnog djela.

Uz puno poštivanje slobode govora i izražavanja, prava na privatnost, kao i drugih prava zajamčenih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, građane je potrebno upozoriti da svojim aktivnostima na društvenim mrežema i internet portalima mogu počiniti različita krivična djela, kao što su: izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i druga krivična djela propisana krivičnim zakonima u BiH i za ista krivično odgovarati”, poručuju iz SIPA-e.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*