Dayton je izgovor bh. političarima za korupciju i stagnaciju države

U Washingtonu je počela dvodnevna međunarodna konferencija posvećena reformama u BiH, “20 godina Dejtona – Mogućnosti za napredak reformskih procesa u BiH” na kojoj učestvuju entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović, kao i ministri finansija Jelka Milićević i Zoran Tegeltija, američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack, visoke zvanice iz SAD-a, EU i Bosne i Hercegovine, zatim diplomatskog kora, te finansijskih institucija MMF-a, EBRD-a, Svjetske banke, predstavnici biznis sektora i akademske zajednice u SAD.

U svom obraćanju, ambasadorica Cormack kazala je da je Daytonski sporazum možda komplikovane strukture, ali da korupcija, pokroviteljstvo i vlastiti interesi nisu proizvod Daytona.

– Komplikovane političke strukture to koriste kao izgovor za nedostatak napretka i priliku za trgovinu radnim mjestima za glasove – kazala je Cormack.

Premijer FBiH Fadil Novalić jedan je od govornika te je kazao da Reformska agenda nije uključila razgovore o ustavnim promjenama jer se o „njima ne možemo dogovoriti“.

– Oko jednog se svakako možemo i moramo složiti socio-ekonomske reforme niti one mogu škoditi ijednoj nacionalnoj, socijalnoj i interesnoj grupi. Zamijenili smo prioritete, i rekli hajde riješimo ono što možemo. Nastao je radni materijal Rast i zapošljavanje, osnova da krenemo dalje. To je kolokvijalno rečeno evropski materijal, ali je bio usmjeren na ekonomiju ono što nam u svakom momentu može relaksirati tešku socijalnu situaciju – kazao je Novalić nabrajajući koji su to problemi: javne finansije, fiskalna nestabilnost, konkurentnost i poslovna klima, tržište rada, reforma socijalne zaštite – penzionog sistema, vladavina prava i reforma javne uprave.

On je iznio podatak da javna uprava u BiH troši 47% BDP-a što utječe i na fiskalnu nestabilnost.

– Treba nam međunarodna pomoć, mi smo na raspolaganju za svaku vrstu pomoći i sigurno ćemo biti dobri učenici i konzumenti.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*