Da li je zebra mjesto sigurnog prelaska pješaka?

Učenici JU Mješovite srednje saobraćajne škole danas su kontrolisali svjesnost vozača na najfrekventnijim pješačkim prelazima i pri tom potvrdili činjenicu da je saobraćajna kultura naših vozača na niskom nivou.

Ovu aktivnost relizovali su na Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćaja. Brojni tragični događaji na saobraćajnicama, koji su nastali kao posljedica niske svijesti vozača i nepoštivanja saobraćajnih propisa podstakli su učenike i njihove profesore da učine nešto po pitanju sigurnosti u saobraćaju.

Riječ je o projektu ˝Zebra – mjesto sigurnog prelaska˝, koji ova škola implementira s ciljem ukazivanja na nedostatak saobraćajne kulture, te podizanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju. Još tokom posljednjeg projekta ustanovili  su da je  4 od 5 vozača nesavjesno. Današnjim aktivnostima to su još jednom potvrdili.

S obzirom na to da su učenici bili raspoređeni po najfrekventnijim saobraćajnicama svojom pojavom uspjeli su da bar nakratko privuku pažnju učesnika u saobraćaju.

Nakon ove aktivnosti utvrdit će se koji su to najkritičniji pješački prelazi a ti podaci bit će ustupljeni MUP-u TK, kako bi se poduzele konkretne aktivnosti. Na kraju projekta bit će kreiran i džambo plakat koji će uz simboličnu, kreativnu poruku skretati pažnju nesavjesnim vozačima.

Projekat ˝Zebra – mjesto sigurnog prelaska˝  finansira  MIOS Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*