Matanović: Uskoro testiranje digitalnog signala

Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Slavko Matanović izjavio je danas u Sarajevu da je u toku montaža opreme za digitalno emitovanje TV programa u Bosni i Hercegovini i da bi u narednih 15 do 20 dana trebalo da započne testiranje digitalnog signala.

Informišući članove Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o procesu digitalizacije, Matanović je kao problem u prelasku sa zemaljskog na digitalno emitovanje TV progama naveo nedostatak korporacije javnih RTV servisa koja bi upravljala digitalnom mrežom.

Podsjećajući da je formiranje korporacije javnih RTV servisa predviđeno zakonom, Matanović je ocijenio da bi rješenje moglo biti formiranje nekog zamjenskog upravljačkog mehanizma, odnosno operatera koji će moći dobiti dozvolu Regulatorne agencije za komunikacije i upravljati mrežom.

Ministar komunikacija i transporta naglašava da nema smetnji da prvi talas digitalizacije, osim tri javna RTV servisa – BHRT-a, RTRS-a i RTV FBiH, ne obuhvati i komercijalne RTV emitere.

U okviru rasprave o informaciji Ministarstva komunikacija i transporta o dosadašnjoj realizaciji Projekta digitalizacije javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini, Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma usvojila je zaključak kojim se ovom ministarstvu daje podrška za inicijativu za izmjenu strategije za prelazak sa zemaljskog na digitalno emitovanje.

Komisija je zadužila Ministarstvo komunikacija i transporta da u procesu digitalizacije pokrene mjere na planu stvaranja potrebnih uslova za uvođenje komercijalnih TV stanica u paket digitalnih kanala, istovremeno sa javnim RTV servisima.

Od Predstavničkog doma Komisija će zatražiti da zaduži Vijeće ministara da u saradnji sa entitetskim vladama intenzivira aktivnosti na uspostavljanju zajedničkog mrežnog operatera.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*