Predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić: Pucanj u pripadnike OS BiH pucanj u državu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je nakon sjednice u zgradi Vijeća ministara BiH da je ovo pucanj u državu.

– Jedino što u ovom trenutku mogu reći je da je pucanj u pripadnike OS BiH ustvari pucanj u državu. To ne može niko raditi, to će biti sankcionisano i nikome neće biti dozvoljeno da puca u ‘uniformu’ – kazao je Zvizdić.

Naveo je kako će se sačekati izvještaj Tužilaštva BiH i KS, te će sutra u toku dana biti jasniji motivi, razlozi i kvalifikacija događanja u Rajlovcu.

– Podigli smo stepen sigurnosti u svim sigurnosnim agencijama. Suština je poruke da je zaista u bilo kojoj državi svijeta nedopustivo da bilo ko iz bilo kojih razloga puca u uniformisanog policajca i vojnika, jer su oni predstavnici države. Stepen sigurnosti će biti povećan na najveći nivo. Nastavit će se borba u cilju onemogućavanja i sprječavanja ovakvih događaja – poručio je Zvizdić.

Komesar MUP-a KS Vahidin Ćosić rekao je da se osumnjičeni za ubistvo vojnika ubio neposredno prije dolaska policije u kuću.

– Dobili smo informacije gdje bi se počinioc mogao nalaziti. Tri lokacije bile su blokirane blokirane i neposredno prije dolaska policije čula se detonacija. Ulaskom u prostoriju zatečeno je tijelo muške osobe koja je izvršila samoubistvo – rekao je Ćosić.

Kazao je da je kuća na nekoliko spratova, te da na spratu na kojem je pronađeno tijelo osumnjičenog nije zatečen niko drugi.

– Utvrdit će se motivi i pravci policijskog djelovanja, a poduzimaju se sve konkretne mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanjem događaja – rekao je Ćosić.

Zamjenik ministrice odbrane Emir Suljagić kazao je da je ovo težak dan za našu zemlju.

– Ovo je težak dan za našu zemlju. Već dugo učestvujemo u podrškama miru i nismo imali nijednu žrtvu, zbog čega je strašnije što su vojnici ubijeni u našoj zemlji i to na poslu. Vojnik u uniformi je vojnik, a to što su ubijeni izvan vojne lokacije je nešto drugo – rekao je Suljagić.

Kazao je da su OS BIH podigle stepen gotovosti na svim lokacijama.

– Nećemo obustaviti planirane aktivnosti, OS BiH će nastaviti raditi ono što smo do sada radili i ispunjavati zadatke predviđene za BiH – rekao je Suljagić.

(RTv7/Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*