Ubistvo pripadnika OS BiH i zvanično: Terorizam!

Tužiteljstvo BiH preuzelo je istragu u vezi sa ubistvom dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH, nakon je krivično djelo i zvanično okvalificirano kao terorizam! Nakon toga predmet je dodijeljen u nadležnost Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Ovu informaciju potvrdio je za BHRT direktor SIPA-e Perica Stanić.

“U stalnom smo kontaktu sa tužiteljem, preduzimaju se dalje mjere i aktivnosti na rasvjetljavanju ovog događaja i prikupljaju se neophodne činjenice”, rekao je Stanić i podsjetio da je SIPA formirala poseban tim koji će se baviti istragom.

Stanić nije mogao ni demantirati, ni potvrditi informaciju da je ubica Enes Omeragić od ranije poznat policijskim agencijama i da se nalazi na evidenciji Obavještajno-sigurnosne agencije.

“Ali, očigledno je da je riječ o pripadniku vjerskog radikalnog pokreta”, rekao je direktor SIPA-e.

Pripadnik selefijskog reda Enes Omeragić (34) ubio je sinoć pripadnike Oružanih snaga BiH Armina (Murisa) Salkića i Nedeljka (Dušana) Radića. Prilikom napada Omeragić je uzvikivao “Alahu ekber”.

Terorista izvršio samoubistvo

Ubica dvojice pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, nakon što su pripadnici policije okružili njegovu kuću u sarajevskom naselju Sokolje, izvršio je samoubistvo. Ovaj pripadnik vehabijskog pokreta identificiran je kao Enes Omeragić. Komšije su ga smatrale “opasnim momkom”.

Odmah nakon što su obavješteni o počinjenom zločinu pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, pripadnici Specijalne jedinice MUP-a FBiH, vojne policije i Agencije za istrage i zaštitu poduzeli su sve kako bi što prije otkrili počinitelja.

Ustanovljeno je da se skrio u kući u kojoj je živio nekih 200 metara udaljenoj od mjesta na kojem je ubio dvojicu vojnika, a tri osobe povrijedio.

Kuća je opkoljena, izoliran je širi prostor oko nje i policija je pokušala pregovarati s počiniteljem kako bi se predao bez upotrebe sile. Međutim, ubica je odbio da se preda i izvršio je samoubistvo.

Nema informacija o tome da li je u kući u trenutku izvršenja samoubistva bio sam ili sa nekim od članova porodice sa kojima je živio.

Suljagić: Ovo je terorizam!

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Emir Suljagić za BHRT je izjavio kako se u ovom slučaju radi o djelu terorizma. On ima podatke da je ubica imao veze za radikalnim elementima i da je iz tih razloga izvršio krivično djelo.

Dodatni dokaz da je Omeragić izvršio djelo teroriozma potvrđuje i činjenica da je gađao samo pripadnike Oružanih snaga, ljude u uniformi, što znači da je napao na državu Bosnu i Hercegovinu, kaže Emir Suljagić.

Ubijeni vojnici Armin Salkić i Nedeljko Radić

Dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH koji su ubijeni u sinoćnjem napadu u sarajevskom naselju Rajlovac su vozači u bataljonu vojne policije, Armin Salkić (26) i Nedeljko Radić (34).

Oni su u vrijeme napada bili u sportskoj kladionici u neposrednoj blizini kasarne Oružanih snaga BiH.

 

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*