Strani ambasadori u akciji protiv bh. proizvoda

Nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona promijenila esencijalnu listu lijekova u kojoj je prednost dala domaćim a ne stranim proizvođačima, strani ambasadori došli su u Vladu TK. Ambasadori Slovenije, Hrvatske i Makedonije nezadovoljni su odlukom Vlade da lijekove koji se proizvode u njihovim zemljama skine sa esencijalne liste.

Iako naša zemlja godišnje uveze pola milijarde maraka lijekova iz inostranstva i time domaće proizvođače dovodi u podređen položaj strani lobiji ne posustaju u pritiscima da se odluka Vlade u Tuzli promjeni. Sve je urađeno u skladu za Zakonom i namjerom zaštite domaćeg, poručuju iz Vlade.

“Ovdje nema nikakvog monopola. 61 % strani proizvođači učestvuju na ovoj listi, a 38% domaći proizvođači. Kada su u pitanju kompanije iz ove tri zemlje, one učestvuju sa 25 %.“, kaže premijer Vlade TK Bego Gutić a pernosi TV1.

Iako i dalje imaju više lijekova na listi ambasadori tvrde kako je u pitanju monopol.

„Monopol koji smo mi smatrali ovom listom da je prisutniji nije dobar ni za jednu stranu, svaki monopol nije dobar i to je protiv politike EU a vi tezite ka evropskoj uniji“, kaže Ivan Del Vechio ambasador Hrvatske u BIH.

Dakle, Hrvatskom ambasadoru malo je imati dvije trećine lijekova iz inostranstva. Želi više. Više želi i Slovenija. Iako je Slovenija najveći izvoznik lijekova u BIH, a naša zemlja izvozi lijekove preko samo jedne farmaceutske kuće u Sloveniju, ambasador Grmek kaže kako su mu se žalili proizvodjači iz Slovenije.

“Ova esencijlna lista je promijenjena 29.10., a usvojena 02.11. Žale se da su skinuti sa te liste“, navodi Iztok Grmek , ambasador Slovenije.

Hrvatski Ambasador kaže kako nema podatak, koliko su bosansko-hercegovački lijekovi zastupljeni na hrvatskom tržistu.

„Ja to nemam, ja to nemam, gledajte, ja to nemam zato jer je lista otvorena i svi imaju pristup i sve je do tržista“, naveo je on.

A istina je da je tržište za naše proizvode zatvoreno. Slično je bilo i sa mlijekom i sa istom Hrvatskom. Naši proizvođači u Hrvatskoj ne mogu prodati ni kutiju tableta. Strane farmaceutske kuće pritisak će nastaviti kroz žalbe konkurentskom vijeću. Međutim, kantonalna Vlada odlučna je u odluci da neće promjeniti odluku.

“Primjedbe koje su imali ambasadori su na zastupljenost njihovih farmaceustkih kompanija na našoj listi i mi smo argumentovano kazali da domaći proizvođači nemaju monopol na pozitvnoj listi lijekova TK. Još uvijek je taj odnos u korist stranih proizvođača“

Građani u ovom kantonu ubuduće će koristiti lijekove za kardiovaskularne i šećernu bolest domaćih kompanija, a inzuline i lijekove za plućne bolesti i dalje će koristiti od stranih farmaceutskih kuća jer u našoj to se ne proizvodi. Iz Udruga domaćih proizvođača odluka tuzlanske Vlade je dobila jaku podršku uz poruku da je pametnije razvijati svoju a ne nečiju tuđu domovinu.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*