Kambodža: U tvornicama igračaka onesvijestilo se 370 radnika

U protekla dva dana 370 radnika izgubilo je svijest tokom rada u nekoliko tvornica igračaka, najvjerovatnije zbog pesticida kojima se prskaju obližnja rižina polja, piše Anadolu Agency (AA).

Svi radnici zaposleni su u sedam tvornica različitih kompanija koje proizvode igračke, a koje su smještene u privrednoj zoni, 25 kilometara sjeverno od glavnog grada Phnom Pen.

Najrpije se 119 radnika onesvijestilo u četvrtak u tvornici igračaka u južnokorejskom vlasništvu PPNP Soja Toy Co. Prije nego su se onevijestili, radnici su povraćali, imali su vrtoglavice i osjećali slabosti.

Narednog dana iste simptome imalo je 250 radnika uz šest drugih tvornica. Radnici, od kojih su većina žene, su hospitalizovane.

Policija je vezi ovog događaja pokrenula istragu koja je obuhvatila ispitivanja gasova u tvornicama te pesticide kojima se prskaju okolna rižina polja.

Početkom mjeseca jedan radnik je izgubio život dok je 18 izgubilo svijest u tvornici odjeće na istoku zemlje. Tvornica je zatvorena dok se istraga ne okonča.

Tkstilna industrija je najzastupljenija kada je riječ o izvozu u Kambodži gdje je u tom sektoru zaposleno oko 700.000 ljudi u više od 700 tvornica odjeće i obuće širom zemlje.

Prošle godine, Kambodža je Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Evrope isporučila svoje proizvode u vrijednosti višoj od šest milijardi dolara.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*