Udruženje „Zemlja djece u Bosni i Hercegovini“ iz Tuzle obilježilo Međunarodni dan djeteta kroz spektar aktivnosti

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad djecom (19.11.) i Međunarodnog dana djeteta (20.11.)  Udruženje Zemlja djece u BiH je realizovalo niz aktivnosti, kako u Dnevnom centru, tako i na terenskim lokacijama.

Sa djecom koja koriste usluge Dnevnog centra u Tuzli i u naselju Kiseljak, realizovali su radionicu fokusirajući navedene datume od značaja, te se na kreativan način ukazalo na njihova prava. Na ovaj način, oni su se pripremili za manifestaciju u duhu prava djece u kojoj će sami uzeti učešće, a koja će se održati u ponedjeljak 23.11.2015. godine u prostorijama OŠ „Kiseljak“.

Kroz kratku prezentaciju o Politici zaštite djeteta i kodeksu ponašanja prema djeci, roditelje su još jednom podsjetili na prava njihove djece, ali i obaveze koje dolaze uz ista.

U O.Š. Sjenjak je realizovana interaktivna prezentacija za 50 učesnika pod parolom „Zdrava hrana svakog dana!“, te su oni danas sebi zadali domaći zadatak da će voditi računa o načinu ishrane. U okviru prezentacije izneseni su rezultati istraživanja Zavoda za javno zdravstvo TK na polju ishrane među djecom svih dobnih skupina. Učešće je uzela i dr.sci Marizela Šabanović – nutricionista – koja je kroz prezentaciju inicirala dijalog među učesnicima na temu preporučene ishrane za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Osim toga, učenicima u školi su distribuirani paketi zdrave dnevne užine, preporučene od strane nutricioniste. Alarmantni pokazatelji pretilosti kod djece u našoj državi bili su pokretač da naše Udruženje pokrene podprojekat koji promoviše zdrave stilove života, a koji na koncu ima za cilj izradu Preporuka za učenike osnovnih škola vezano za zdravu ishranu djece koje će biti distribuirane osnovnim školama općine Tuzla.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*