Dvije decenije od parafiranja Dejtonskog sporazuma

Na današnji dan prije dvije decenije u vojnoj bazi Wright-Patterson u gradiću Daytonu, u američkoj državi Ohio, parafiran je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum. Tim dokumentom službeno je okončan skoro četverogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih, i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske

Glavni akteri mirovnih pregovora bili su u konačnici i potpisnici Dejtonskog sporazuma – tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović u ime Bosne i Hercegovine, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman u ime te države i srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, u ime tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, 14. decembra 1995. godine u Elizejskoj palati u Parizu.  Sve tri države nastale su raspadom bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
BiH 20. godišnjicu parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma dočekuje suočena sa “starim” problemima. Unutar vladajućih struktura u zemlji postoji konsenzus o nastavku ispunjavanja uvjeta na putu BiH prema Evropskoj uniji, ali ne i o članstvu zemlje u NATO savezu. Opredijeljenost za nastavak evropskog puta BiH, uprkos tvrdnjama da za to postoji saglasnost vladajućih struktura, što je i zaključak iz posljednjeg Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH, uglavnom je verbalnog karaktera, dok se i dalje čeka na konkretne poteze,piše Oslobodjenje. U tekstu objavljenom u povodu 2 decenije od Dejtona navodi se da je BiH zaglavljena u dejtonskom okviru unutarnjeg političkog sistema i da ekonomski stagnira. Jedan od pokazatelja koji naročito zabrinjava je stopa nezaposlenosti koja premašuje 27 posto, u okviru koje je stopa nezaposlenosti među mladima premašila 60 posto.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*