UNICEF: Nagrade i priznanja za novinarski doprinos zaštiti i promociji prava djeteta u BiH

Nagrade i priznanja za novinarski doprinos zaštiti i promociji prava djeteta u Bosni i Hercegovini za 2015. godinu dodijeljene su Vanji Stevanović iz “Nezavisnih novina”, za najbolji novinski tekst u štampi pod nazivom “Tri generacije u jednom razredu”, Brani Prtenjak, BH Radio 1, za najbolji radijski prilog, te Maji Nikolić, dopisnici “Slobodna Evropa” iz Tuzle, za najbolji TV prilog “Svako jutro, novi strah”. Nagradu za najbolji tekst na internetu osvojio je Ognjen Tešić, “eTrafika”, za tekst “Najmlađi u rijalitijima: Potrošačku kulturu ne zanimaju sudbine djece!”, saopćio je UNICEF.
 
Posebna priznanja dobili su Mersiha Drinjaković, Magazin “Gracija” za priču “Oni su budućnost Srebrenice”, Koraljka Kurcenberger, BH Radio 1 za priču “Obrazovanje Roma” i Alma Huskić sa RTV Zenica za “Priču o leptiru”.

Priču o tri generacije u jednom razredu Vanje Stevanović, žiri je nagradio kao odlično urađenu reportažu koja ukazuje na više problema u društvu, donosi prikaz kako djeca u ruralnim sredinama žive i sa kojim se problemima susreću.

Originalnost pristupa, toplina ugrađena u priču, odabir sagovornika, djece i odraslih, te način na koji su pričom poslane snažne poruke, bile su argumenti za nagradu koju je Brana Prtenjak dobila za priču u povodu Međunarodnog dana djece.

Maja Nikolić pisala je o djeci iz ruralnih područja u okolini Zvornika, koji ustaju vrlo rano da bi pješke stigli do škole na vrijeme. Njena priča, nedavno je dobila sretan epilog – stigla je donacija kojom je osigurana nabavka kombija, zahvaljujući kome će djeca lakše putovati do škole.

Odnos prema djeci, koja se takmiče u “rijaliti” programima, odnos potrošačke kulture prema djeci i posljedicama koje sve to može imati na djecu, o kojima ni organizatori, pa čak ni roditelji, ne razmišljaju, tema je priče koju je napisao Ognjen Tešić, a koja je ostavila je dubok utisak na članove žirija, kako zbog aktuelnosti tako i zbog značaja.

“Mediji imaju važnu ulogu u promociji i zaštiti prava djeteta, te je od izuzetnog značaja da razumiju i izvještavaju na način koji je od najboljeg interesa za djecu. Raduje me što su pristigli radovi na konkurs svake godine brojniji i kvalitetniji, što znači da sve ovo što zajedno radimo donosi dobre rezultate”, rekao je predstavnik UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu Ayman Abulaban.

Na konkurs su se prijavila 43 novinara, sa 93 novinarska rada objavljena u bh. medijima u 2015. godini. Odabir teme, novinarski pristup, odnosno način na koji je priča obrađena i utjecaj koji je ostvarila, bila su tri ključna kriterija kojima se vodio žiri u selekciji.

Članovi žirija bili su Milkica Milojević (EuroBlic), Alema Kazazić (FTV), Zoran Ćatić (eFM Radio), Amir Sužanj (BH Radio 1) i Almir Panjeta, slobodni novinar.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*