U ekskluzivnom intervjuu za Anadolu Agency predsjedavajući Vijeća ministara BiH govorio je o predstojećoj zajedničkoj sjednici Vijeća ministara i Vlade Srbije, sporazumima koji će tom prilikom biti potpisani, predstojećoj investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici, zajedničkoj posjeti mezarju Potočarima, izgradnji Jadransko-jonskog autoputa i mediteranske željeznice, sankcijama Eneregtske zajednice, izvještaju Evropske komisije o napretku BiH, načinu rješavanja tradicioanlne trgovine kao novog uvjeta za aplikaciju za članstvo u EU, povećanju akciza na gorivo, putarinu i duhan, osnivanju fonda za ekonomski razvoj na bazi sredstava Centralne banke BiH (Elman Omiç - Anadolu Ajansı)

Kina: Zvizdić na “Samitu 16+1“ premijera zemalja centralne i istočne Evrope

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić boravit će od 23. do 28. novembra u Kini, gdje će učestvovati na četvrtom Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa kineskim premijerom.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da nakon samita premijera očekuje proširenje ekonomske saradnje sa Kinom, posebno u sektorima energetike, poljoprivrede i turizma.

Naveo je da od ove posjete očekuje da će biti snažan dokaz dosadašnje saradnje Bosne i Hercegovine i Kine, a osnažit će ekonomske, ali i političke i kulturne odnose.

“Namjeravam predložiti niz sporazuma i prijedloga o izvozu naših proizvoda. Razgovarat ćemo o velikim kineskim investicijama u poljima trasnporta i energetske strukture. U sklopu ranije razvijene strategije formiranja regionalnih centara na području jugoistočne Evrope, predložit ću da BiH i Sarajevo postanu centar kulture, kulturno-historijskog naslijeđa i naučnog istraživanja” istaknuo je predsjedavajući Zvizdić.

Pored učešća na samitu premijera, Denis Zvizdić će se sastati sa premijerom Kine, Li Keqiangom.

U okviru Samita “16+1”, 24. i 25. novembra u Sudžou bit će održan Ekonomsko-trgovinski forum privrednika iz zemalja učesnica, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*