Zasjeda Uprava za indirektno oporezivanje: Hoće li poskupiti gorivo?

U Banjoj Luci će danas biti održana sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na kojoj bi trebalo da bude razmatran Izvještaj Radne grupe u vezi sa incijativama za izmjenu visine akcize za naftne derivate, pivo i cigarete.

Potsjećamo, entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović usaglasili su se o povećanju akcize za naftu, pivo i cigarete, ali taj dogovor trebalo bi da potvrdi UIO.

Posebno je “problematična” promjena akcize na naftne derivate, jer bi dovela do poskupljenja goriva, a dodatni prihod bio bi korišten, tako su dogovorili premijeri entiteta, za finansiranje gradnje auto puteva i cesta u Bosni i Hercegovini.

Na dnevnom redu je i Odluka o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa Jedinstvenog računa za period septembar – decembar ove godine, kao i prijedlozi odluka o prvom i drugom privremenom poravnanju od indirektnih poreza.

Upravni odbor trebalo bi da razmatra i Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za 2016. godinu, najavljeno je iz UIO.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*